Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Νομοσχέδιο που θα φέρει βελτιώσεις στην παρακράτηση μέρους της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται, προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η αναλογική κράτηση ώστε να μην τιμωρείται ο συνταξιούχος που συνεχίζει να εργάζεται.

Το θέμα είναι ότι χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που εργάζονται είτε γιατί το ύψος της σύνταξής τους είναι μικρό είτε γιατί το επάγγελμά τους τους το επιτρέπει. Μιλάμε για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους και ασκούν μετά το επάγγελμά τους, όποιο κι αν είναι αυτό.

Όταν ο συνταξιούχος εργάζεται έχει και ένα πέναλτι 30% από την σύνταξή του, ανεξάρτητα με το πόσες ημέρες εργάζεται και με το ποσό που λαμβάνει ως απολαβές από την εργασία που κάνει. Όλο αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

Τα σενάρια που βρίσκονται υπο επεξεργασία είναι πολλά. Βέβαιο είναι ότι υπάρχει η πρόθεση για ελάφρυνση του πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται περνώντας σε ένα αναλογικότερο μοντέλο: θα λαμβάνεται υπ όψιν κυρίως το ύψος του εισοδήματος που αποκτά ο συνταξιούχος από την εργασία του.

Η παρακράτηση του 30% θα αφορά ένα συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος που θα καθοριστεί, ενώ το ποσοστό θα βαίνει μειούμενο όσο μικρότερο είναι και το έξτρα εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου.

Καθώς το ζητούμενο είναι και η απλούστευση των διαδικασιών, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο η παρακράτηση για τον συνταξιούχο που εργάζεται να γίνεται όχι στη σύνταξη αλλά μέσω επιπλέον φορολογίας για το κομμάτι του εισοδήματος που αποκτά από την εργασία του.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα