Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών από πολίτες για φοροδιαφυγή

ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών από πολίτες για φοροδιαφυγή

Το αργότερο έως στο τέλος του καλοκαιριού η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν επώνυμες η και ανώνυμες καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Τις καταγγελίες αυτές θα αξιολογούν ειδικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ οι οποίοι και θα δίνουν εντολή σε κλιμάκια εφοριακών και τελωνιακών για περαιτέρω έλεγχο στον επαγγελματία η την επιχείρηση για την οποία έγινε η καταγγελία για φορολογική παράβαση, όπως μη έκδοση απόδειξης, απόκρυψη φορολογητέας ύλης ,ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπορία κλπ.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας οικονομικών συμβούλων KPMG. Η όλη διαδικασία από μέρους των καταγγελόντων θα γίνεται ως εξής. Θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα δηλώνουν το χρόνο και το είδος της φορολογικής παράβασης και τον παραβάτη.

Στη συνέχεια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα αξιολογούν τη βασιμότητα και της σπουδαιότητα της παράβασης και ανάλογα με την βαθμολόγηση που θα κάνουν για κάθε καταγγελία(από 0-4) θα ακολουθεί περαιτέρω εξονυχιστικός έλεγχος από μέρους των εφοριακών και των τελωνειακών στην έδρα του επαγγελματία η της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί σε επεξεργασία:

α)με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο

β)με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος

γ)με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση,

δ)ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου,

ε) ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Μέτρα και για το λαθρεμπόριο

Για το λαθρεμπόριο καυσίμων και γενικότερα προϊόντων στα οποία επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σχεδιάζονται τα εξής μέτρα.

Επαναξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και λήψη νέων μέτρων, όπου χρειάζονται, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίου και τη θωράκιση του υγιούς εμπορίου.
Ολοκλήρωση πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων (MIS), για την αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της νοθείας στα καύσιμα.

Ολοκλήρωση ψηφιακών εφαρμογών λήψης στιγμάτων γεωγραφικού εντοπισμού πλωτών εφοδιαστικών μέσων και βυτιοφόρων οχημάτων (GPS), για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.

Πρόσβαση των ελεγκτών στα συστήματα της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, κατά τη στιγμή του ελέγχου.

Δημιουργία θαλάμου επιχειρήσεων με εξειδικευμένες εφαρμογές επικοινωνίας και αξιοποίησης πληροφοριών για την επίτευξη δικτυοκεντρικής διοίκησης στο «πεδίο» των ελέγχων.

Δημιουργία υποδομών, εξοπλισμού και ψηφιακών εφαρμογών παρακολούθησης της διέλευσης από τα σύνορα των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα