Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γίνεται από φέτος η αυτόματη υποβολή του E1

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γίνεται από φέτος η αυτόματη υποβολή του E1

Ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα απαλλαγούν φέτος από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα τις συμπληρώσει και θα τις υποβάλλει μόνη της ενώ το μέτρο των «προκάτ» δηλώσεων θα επεκταθεί σταδιακά και στα εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια και συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, από φέτος οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση.

Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

Οι φορολογούμενοι έχουν τρεις επιλογές
Εναλλακτικά, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να ελέγξουν μόνοι τους ότι όλα τα στοιχεία είναι συμπληρωμένα σωστά, θα κάνουν κλικ στο κουμπί της υποβολής της δήλωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση θα εκκαθαριστεί αυτόματα και θα εκδοθεί άμεσα το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η τρίτη επιλογή είναι να μην ασχοληθούν καθόλου. Συγκεκριμένα, για όσους μισθωτούς και συνταξιούχουν δεν μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ελέγξουν και να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, στις 30 Ιουνίου η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα. Χωρίς καμία απαιτούμενη ενέργεια. Και σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.

Εφορία

Τι ίσχυε έως τώρα
Υπενθυμίζεται ότι τα πεδία που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και των αντίστοιχων παρακρατηθέντων φόρων προσυμπληρώνονται κάθε χρόνο ή απλώς είναι διαθέσιμα από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους για συμπλήρωση, μέσω αναδυόμενων πληροφοριακών πινάκων.Το ίδιο ισχύει και για διάφορα ποσά τεκμαρτών ή πραγματικών δαπανών, όπως τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ., σκάφη κ.λπ., τα ποσά των δαπανών για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, των δαπανών αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.λπ.

Και τα ενοίκια συμπληρωμένα
Επίσης, τα ποσά των ενοικίων που οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν το 2023 αναμένεται κι αυτά να είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 και δεν θα χρειάζεται να τα δηλώσουν οι ίδιοι.

Επίσης αυτόματα μέσω του myProperty θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

 

 

Πηγή:Newpost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα