Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤράπεζα Πειραιώς: Τι λέει ο σύλλογος εργαζομένων για το κλείσιμο καταστημάτων στον...

Τράπεζα Πειραιώς: Τι λέει ο σύλλογος εργαζομένων για το κλείσιμο καταστημάτων στον Νόμο Θεσσαλονίκης

Έρχεται μπαράζ από λουκέτα σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς το προσεχές διάστημα.

Ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση για τη συρρίκνωση.

Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών αναδεικνύεται πλέον σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα, τόσο για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ειδικά στην οικονομική ζωή της περιφέρειας και τελικά για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ταυτόχρονα, η ίδια πολιτική των τραπεζών προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι ακολουθούμενες -απαράδεκτες σε πολλές περιπτώσεις- πρακτικές των εργοδοτών, τους οδηγούν εκτός αγοράς εργασίας, παρά τη θέλησή τους.

 

Από το 2008 οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.530 καταστήματα ή κατά 62% ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 54%.

Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία (2018-2021), τα πιστωτικά ιδρύματα συρρίκνωσαν την παρουσία τους κατά 438 καταστήματα (-24%) ενώ μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας (2020-2021) οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες έκλεισαν 293 καταστήματα ή το 18% του δικτύου τους. Παράλληλα την περίοδο της πανδημίας αποχώρησε το 15% των εργαζόμενων τους.

Εντός του 2022 σύμφωνα με το νέο της business plan  η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει τη διακοπή λειτουργίας σε ακόμα 51 καταστήματα ( το 12% του σημερινού δικτύου της) σε όλη τη χώρα συνεχίζοντας την πολιτική της καθώς ήδη μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει συρρικνώσει το δίκτυο καταστημάτων της κατά 22% ή κατά 115 καταστήματα. Επιπρόσθετα μέχρι το 2025 σχεδιάζει να απομειώσει περαιτέρω το δίκτυο της και το προσωπικό της κατά το 1/3 του σημερινού προσωπικού της. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι να απομείνει με το 50% του προσωπικού της που είχε στο τέλος του 2018!

Όλα τα παραπάνω γεγονότα είχαν και θα έχουν, σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας και του πληθυσμού, ειδικά των περιφερειακών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική κοινότητα και οικονομία και δυσχέρεια πρόσβασης του πληθυσμού στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Επισημαίνουμε ειδικότερα ότι, η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνιστά βασικό στοιχείο ομαλής κοινωνικοοικονομικής ένταξης, ενώ ο περιορισμός της έκτασης του φαινομένου θεωρείται κρίσιμος για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο το οποίο απορρέει  από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα».

Έτσι, εμφανίζονται σήμερα σε αρκετές περιφερειακές και με ιδιαίτερη εθνική σημασία, αλλά και σε αστικές, περιοχές της χώρας, σημαντικά φαινόμενα  αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Αυτό συνεπάγεται μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας έωλους.

Ενώ είναι προφανές ότι θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιφέρειες με παραγωγική, εμπορική, μεταποιητική, τουριστική, εξαγωγική δραστηριότητα ή και εθνική σημασία.

Και ενώ οι νέες εφαρμογές ψηφιακής τραπεζικής θα αναμενόταν να λειτουργήσουν διορθωτικά ως προς τα παραπάνω, επιταχυνόμενες και από τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, καμία μέριμνα δεν υπάρχει ακόμα από τις τράπεζες για εκείνους που δεν έχουν εξοικείωση ή και πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών ή στο διαδίκτυο . Σε αυτό συνηγορεί ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις με βάση τα ευρωπαϊκά συγκριτικά δεδομένα του 2021 και κριτήριο τον ευρωπαϊκό δείκτη μέτρησης για την πρόοδο της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (δείκτης D.E.S.I.) αλλά και ειδικότερα τον πολύ κάτω του μέσου όρου στην ΕΕ του ποσοστού του πληθυσμού που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική τραπεζική, κι ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, η πολιτική μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων προβλέπεται ότι θα εντείνει και την απομόνωση των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, μεταξύ των οποίων τα φτωχά νοικοκυριά και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η παράλληλη πολιτική διαχωρισμού των πελατών σε προνομιούχους και μη, που ακολουθούν οι τράπεζες, θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την ίδια, λάθος κατεύθυνση.

Με όλα τα παραπάνω, οι Τράπεζες αυτή τη στιγμή, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις (επιπλέον της τέταρτης της Τράπεζας Πειραιώς), αλλά και την πρόσφατη στήριξη μέσω του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ», μοιάζουν να αγνοούν επιδεικτικά τον αναπτυξιακό ρόλο τους και την ανάγκη της οικονομίας για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανάπτυξη, που θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματική και γρήγορη εισροή και διοχέτευση των σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται για την περίοδο 2021-2027.

Τέλος, η ίδια πολιτική συρρίκνωσης θέτει πλέον ανοικτά σοβαρούς προβληματισμούς για τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω και πιθανών εναρμονισμένων πρακτικών από τις Τράπεζες, σε σχέση με τις περιφέρειες που επιλέγουν να παύσουν ή να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Οι Τράπεζες όμως, συνεχίζουν να μένουν προσδεδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους, αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας.

Θεωρούμε ότι σε όλα τα παραπάνω με το θεσμικό σας ρόλο ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας,  θα είστε σύμμαχοι, αρωγοί και συνοδοιπόροι μας και με τις ενέργειές σας θα βοηθήσετε να αποτρέψουμε την δημιουργία εμποδίων στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας την οποία θεωρούμε ως θεμελιακή και απαραίτητη βάση για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της πορεία.

Από την πλευρά μας ζητούμε:

  • Να θέσετε σε διαδικασίας έκδοση ψηφίσματος τις παραπάνω θέσεις μας, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και την προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού  «Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς», επισημαίνοντας την ανάγκη να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων και να αναβαθμιστεί η παροχή και η πρόσβαση των πολιτών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προκειμένου να αποφευχθούν συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
  • Να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας, τον προβληματισμό σας και την κάθετη κατηγορηματική διαφωνία σας με την πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να διακόψει τη λειτουργία του υποκαταστήματος της στην πόλη σας.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τις επιπτώσεις της των διαδοχικών κρίσεων να είναι ορατές σε πολλές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η απόφαση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την ακριτική περιοχή σας, που αντί να απολαμβάνει προνόμια για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες, αφού λαμβάνονται συνεχώς μέτρα υποβάθμισης και αποδυνάμωσής της, σε μια περίοδο που απαιτείται στήριξη κάθε είδους για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη του τόπου σας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα