Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤι θα συμβεί εάν τραβήξετε το ηλεκτρικό χειρόφρενο ενώ οδηγείτε

Τι θα συμβεί εάν τραβήξετε το ηλεκτρικό χειρόφρενο ενώ οδηγείτε

Τα αυτοκίνητα διαθέτουν χειρόφρενο για να παραμείνουν ακινητοποιημένα στη θέση τους όταν σταθμεύετε. Τι θα συμβεί όμως εάν ενεργοποιήσετε το ηλεκτρικό χειρόφρενο κατά την οδήγηση;

Το χειρόφρενο έχει συγκεκριμένη λειτουργία και αφορά την αποτροπή της ακούσιας κύλισης ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το χειρόφρενο εντοπίζεται ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα και είναι είτε συμβατικό είτε ηλεκτρικό.

Τα ηλεκτρικά χειρόφρενα όμως προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα πρακτικότητας στην καθημερινότητα του οδηγού. Για παράδειγμα, ενεργοποιείται αυτόματα όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο ή όταν βγάζετε την ζώνη ασφαλείας. Ή όταν ξεκινάτε σε μια ανηφόρα, σε συνδυασμό με το hill assist όπου υπάρχει, μπορεί να συγκρατήσει το αυτοκίνητο από το να τσουλήσει προς τα πίσω.

Παλαιότερα, ορισμένοι οδηγοί χρησιμοποιούσαν το συμβατικό χειρόφρενο για να κάνουν κάποιο ελιγμό ακριβείας ή επίδειξη ικανοτήτων, με τους νεότερους να έχουν τώρα το εξής ερώτημα. Τι θα συμβεί όμως εάν ενεργοποιήσω το ηλεκτρικό χειρόφρενο εν κινήσει;

Όπως συμβαίνει και στα αυτοκίνητα με μηχανικό χειρόφρενο που λειτουργεί κατά την οδήγηση, έτσι και το ηλεκτρικό μπορεί να ενεργοποιηθεί. Όχι όμως με ένα απλό πάτημα του κουμπιού, αλλά με διαρκές.

Σε μια τέτοια συνθήκη, τα συστήματα υποβοήθησης θα καταλάβουν ότι πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το σύστημα πέδησης θα λειτουργήσει προβλεπόμενα και το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί, αργά αλλά σταθερά. Εννοείται ότι το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) θα διασφαλίσει ότι δεν θα αλλοιωθεί η πορεία του αυτοκινήτου.

Σε μερικά μάλιστα αυτοκίνητα, ενεργοποιούνται επίσης τα προειδοποιητικά φώτα πανικού (αλάρμ) και γίνεται αυτόματη κλήση έκτακτης ανάγκης. Επομένως, είναι καλύτερα να μην το δοκιμάσετε μόνοι σας, ειδικά όταν κινείστε σε δημόσιους δρόμους.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα