Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤι αλλάζει με το νέο φορολογικό σύστημα

Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό σύστημα

Φόρο έως 1.000 ευρώ το χρόνο πληρώνει το 47% των  σήμερα, και το 27% πληρώνει από 1.000 – 3.000 ευρώ, ωστόσο αυτά τα ποσοστά θα αλλάξουν με το νέο φορολογικό σύστημα που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.                                   

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εκτιμάται πως μέχρι 1.000 ευρώ θα πληρώνει το 17% και το 54%, δηλαδή οι διπλάσιοι σε σχέση με πριν, θα πληρώνουν 1.000 – 3.000 ευρώ.

Επομένως όσοι δεν πλήρωναν τίποτα ή πλήρωναν ελάχιστα σε σχέση με τα εισοδήματά τους, «θα πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν», σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο.

Δηλαδή τα ποσά που υποχρεωτικά θα δηλώνουν πλέον ως έσοδα δεν μπορεί να υπολείπονται των 10.920 ευρώ/έτος, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Θεσπίζεται επομένως το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής, το οποίο και αντανακλά την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του.

Το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής είναι μαχητό. Δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο, εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία (λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, κ.λπ.) ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.

Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης προβλέπεται μείωση της ελάχιστης αμοιβής σε αρκετές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% (μείωση 50%) και σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους (επίσης μείωση 50%).
Επίσης, από την άλλη πλευρά το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής σε συνάρτηση με τον τζίρο, τον αριθμό των υπαλλήλων και την παλαιότητα της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα