Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτα τάρταρα βρίσκεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Στα τάρταρα βρίσκεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Με τις ανακοινώσεις της αύξησης στον κατώτατο μισθό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκονται σε αναμονή, η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε για το 2023 στα 15,7 ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο σε σύγκριση τα προηγούμενα έτη, όταν διαμορφωνόταν στα 14,7 ευρώ και τα 13,9 ευρώ αντίστοιχα, ωστόσο απέχει σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα σε απόλυτους αριθμούς, το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο (53,9 ευρώ), τη Δανία (48,1 ευρώ) και το Βέλγιο (47,1 ευρώ). Στον αντίποδα το χαμηλότερο κόστος εργασίας καταγράφεται στη Βουλγαρία (9,3 ευρώ), τη Ρουμανία (11 ευρώ) και την Ουγγαρία (12,8 ευρώ). Το 2023 σε σύγκριση με το 2022, το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο ολόκληρης της οικονομίας, εκφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 5,3% στην ΕΕ και κατά 4,8% στη ζώνη του ευρώ. Εντός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε σε όλες τις χώρες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (+14,2%), τη Λιθουανία (+12,4%) και την Εσθονία (+11,7%). Για τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε το 2023 σε όλες τις χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Ουγγαρία (+17,0%), τη Ρουμανία (+16,5%), τη Βουλγαρία (+14,0%) και την Πολωνία (+12,4%). Αυξήθηκαν λιγότερο στη Δανία (+2,7%).

Με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στα φθηνά εργατικά χέρια μόνο τυχαίο δεν είναι που η χώρα μας βρίσκεται στο μισθολογικό «πάτο» της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η χώρα μας ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία που από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.

Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να τρέχουν αγκαζέ σε μια ξέφρενη κούρσα προς τον ουρανό, έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα νοικοκυριά. Το «φρένο» που μπήκε στη μείωση των πραγματικών μισθών (μειώθηκαν κατά 0,2% το 2023) δεν αποδεικνύεται αρκετό με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων να μην έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση του κόστους ζωής. «Τα στοιχεία δείχνουν το πώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν το τίμημα μιας πληθωριστικής κρίσης η οποία προκαλείται κυρίως από τις επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους», ανέφερε στην τελευταία του έκθεση το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC). Κάπως έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στους περισσότερους τομείς που ορίζουν μια καλή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ βασίζονται σε αντικειμενικά χαρακτηριστικά με τις χώρες να εξετάζονται επί των ίδιων κριτηρίων.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα