Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣε απελπισία οι εποχικοί εργαζόμενοι - Ζουν με δανεικά

Σε απελπισία οι εποχικοί εργαζόμενοι – Ζουν με δανεικά

Αντιμέτωποι με προβλήματα επιβίωσης βρίσκονται χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα, καθώς αναγκάζονται να ζουν με δανεικά, με το επίδομα ανεργίας διαρκεί τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου οι εποχικοί εργαζόμενοι δεινοπαθούν, με την πραγματικότητα της έλλειψης πόρων να είναι μια από τις αιτίες που οι νέοι εγκαταλείπουν την εργασία στα ξενοδοχεία και γενικότερα τον τουρισμό. Όπως επισημαίνει πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού τουρισμού, κ. Γιώργος Χότζογλου, το 32% των εποχικών εργαζομένων που δήλωσαν πέρσι για δουλειά δεν δήλωσαν ξανά φέτος γεγονός που λέει πολλά, ενώ οι ελλείψεις σε εποχικούς εργαζομένους παραμένουν μεγάλες με 53.000 θέσεις να είναι ακόμα κενές στον κλάδο του τουρισμού.

Αντίστοιχα ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο OPEN δήλωσε “Διαπιστώσαμε ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για να δουλέψουν σεζόν είναι κατά 34% μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρσι, καθώς τα κενά δημιούργησαν τρελή εντατικοποίηση και είχαμε και έκρηξη εργοδοτικής παραβατικότητας λόγω ανυπαρξίας του ΣΕΠΕ. Μιλάμε για 12ωρα 30 ήμερες το μήνα. Στο χώρο του τουρισμού δεν είναι μόνο οι συνθήκες που αποθαρρύνουν. Είναι ότι έχουμε μισθό που δεν είναι ικανοποιητικός για αυτό και γίνονται μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό. Επιπλέον, το επίδομα δεν παρατείνεται με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα του εργαζομένου που θέλει να μπει σε αυτόν τον κλάδο. Ενώ υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες καθώς δεν υπάρχει πολιτική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων”.

Από την πλευρά του ο εποχικά εργαζόμενος κ. Φώτης Κάλτσας ανέφερε χαρακτηριστικά “Είμαι ξενοδοχοϋπάλληλος χρόνια. Δυστυχώς, το επίδομα ανεργίας μου όπως και του 90% των εργαζόμενων στον κλάδο έχει ημερομηνία λήξης τον Γενάρη του 2024. Από τον Γενάρη του 2024 μέχρι της έναρξης της τουριστικής σεζόν και την πρώτη της μισθοδοσίας μας είμαστε χωρίς εισόδημα. Αν εργαστούμε στην περίοδο μετά τη λήξη του επιδόματος θα χάσουμε το δικαίωμα στην εποχικότητα και την επαναπρόσληψη”. Παράλληλα πρόσθεσε πως “Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε να υπάρχει απασχόληση και βέβαια να ελέγξουμε και τις συνθήκες που θα γίνει η επιμήκυνση οποιαδήποτε τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα που λέγεται βέβαια εδώ και 30χρόνια. Αλλά από τη στιγμή αυτή η απασχόληση δεν θα έρθει ποτέ τότε θα πρέπει να φροντίσει το κράτος να έχει στελέχη στον τουρισμό την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να δουλέψουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο”

Την ίδια ώρα, 32.507 μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό εγκρίθηκαν για τη φετινή σεζόν με τον αριθμό των εργαζομένων που θα δουλέψουν στη χώρα μας να είναι 200.431. Μάλιστα, οι 10.100 θέσεις εργασίας που αναμένεται να καλύψουν είναι στον κλάδο του τουρισμού. Με τον κ. Χότζογλου να προειδοποιεί για τις μετακλήσεις καθώς όπως ανέφερε οι αριθμοί είναι πλασματικοί “Έγιναν 9.000 μετακλήσεις πέρσι και τελικά απορροφήθηκαν μόνο 300, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις”.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα