Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΟι παράγοντες που έριξαν την τιμή των καυσίμων

Οι παράγοντες που έριξαν την τιμή των καυσίμων

Οι τιμές πετρελαίου έχουν μειωθεί σε λογικότερα επίπεδα μετά από την αρχική ανοδική τους πορεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 28% από τα υψηλά Ιουνίου, στα $90/βαρέλι σήμερα Τετάρτη 10/8. Παράλληλα, η τιμή του Brent έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 30% από το υψηλό Μαρτίου των $140/βαρέλι, στα $95/βαρέλι, σύμφωνα με το Business Insider.

Γιατί, όμως, μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου; Οι ειδικοί τονίζουν πως οι λόγοι της μείωσης των τιμών είναι ο φόβος για ύφεση, η σταθερότητα της ρωσικής αγοράς και η περιορισμένη ζήτηση. Κανείς, όμως, δε γνωρίζει ακόμα τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κύριος παράγοντας της μείωσης των τιμών είναι ο φόβος δημιουργίας ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το 2023. Η επιβράδυνση των οικονομιών οδηγεί σε μείωση της ζήτησης της ενέργειας.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία υπέδειξαν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Η Βρετανία και η Ευρωζώνη αναμένεται να βιώσουν οικονομική ύφεση.

«Η ανησυχία για πρόκληση ύφεσης έχει πια αρχίσει να επηρεάζει και τις τιμές του αργού, προκαλώντας διόρθωση στο ανεξέλεγκτο ράλι», τόνισε ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam.

Αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η αύξηση της τιμής του δολαρίου έχει επίσης επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση, περιορίζοντας τις τιμές.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, υπάρχουν ενδείξεις πως η «όρεξη» για πετρέλαιο έχει περιοριστεί δραματικά. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε πως η ζήτηση για βενζίνη την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου κυμάνθηκε στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από το μακρινό 1996.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα