Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚοινωνική Αντιπαροχή: Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και σε ποιους απευθύνεται

Κοινωνική Αντιπαροχή: Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και σε ποιους απευθύνεται

Για το πρόγραμμα στέγης «Κοινωνικής Αντιπαροχής» μίλησε μεταξύ άλλων η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Το μεγάλο εγχείρημα το οποίο θα κάνει τη διαφορά σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, είναι να μπορέσουμε να βρούμε εν τέλει τον τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής μέσω του οποίου αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών» είπε η κυρία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:

«Δεν μπορώ να σας πω την ημερομηνία που θα τρέξει το πρόγραμμα γιατί για παράδειγμα η ΔΥΠΑ – ο παλιός ΟΑΕΔ – έχει πράγματι πάρα πολλά ακίνητα και κάποια είναι και πιο ώριμα για να αξιοποιηθούν».

Όσον αφορά στον τρόπο που θα λειτουργεί το πρόγραμμα είπε: «Βρίσκεις ένα ακίνητο, είναι ένα οικόπεδο το οποίο ανήκει στο Δημόσιο. Βγαίνει ένας διαγωνισμός καλώντας ουσιαστικά τους κατασκευαστές να έρθουν να πάρουν αυτό το ακίνητο -όχι δικό τους- , αλλά να το αξιοποιήσουν 49 χρόνια και μετά. Το χτίζουν… Το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει σε μίσθωση ακινήτων με κανονική τιμή και ένα σημαντικό ποσοστό πηγαίνει σε κοινωνική μίσθωση. Είναι ένα πάρα πολύ διαδεδομένο μέτρο σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου το κράτος δίνει σε ιδιώτες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ακίνητά του, χτίζουν, αξιοποιούν το κομμάτι των μισθωμάτων για όση περίοδο έχει συμφωνηθεί και το υπόλοιπο -μέσα στο ίδιο κτίριο για να μην υπάρχει και διάκριση- χρησιμοποιείται για κοινωνική στέγαση με κοινωνικά κριτήρια».

Η ίδιαπαρέθεσε ένα παράδειγμα: Εάν κάποιος θέλει να χτίσει μέσω του προγράμματος μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα, τα 7 «μπορεί να τα νοικιάσει. Πάρα πολλές φορές στην Αγγλία υπάρχει η αλλαγή από το rent-own δηλαδή από το ενοικιάζω – το πουλώ. Αλλά επειδή είναι για συγκεκριμένα χρόνια από 49 και πάνω ανάλογα με τη συμφωνία. Το πιο σύνηθες σενάριο είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος να νοικιάσουν αυτά τα διαμερίσματα. Τα νοικιάζουν για να πάρουν πίσω τα μισθώματα». Τα άλλα τρία διαμερίσματα τα δίνει στο κράτος με κοινωνικό μίσθωμα».

Όσον αφορά στο ποιος θα το διαχειρίζεται όλο αυτό είπε «θα κάνουμε μια διαχείριση μέσω συγκεκριμένης υπηρεσίας έτσι ώστε να βάζουμε τα κοινωνικά κριτήρια »

Ζαχαράκη: Αρχές Μαΐου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό
Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο θέμα του δημογραφικού. «Θα έρθουν και άλλα μέτρα στήριξης .Με την ευκαιρία της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό εμείς θα προτείνουμε στον πρωθυπουργό και οικονομικά μέτρα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε το πλαίσιο ασφάλειας και αισιοδοξίας να είναι πιο ισχυρό. Αυτό θα γίνει αρχές Μαΐου» σημείωσε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα