Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓερμανοί συγκεντρώνουν παλιά μάρκα στα σπίτια τους

Γερμανοί συγκεντρώνουν παλιά μάρκα στα σπίτια τους

Μερικά δισεκατομμύρια από παλιά γερμανικά μάρκα φέρονται να συγκεντρώνουν στα σπίτια τους οι Γερμανοί. ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ.

Ο λόγος για εκατομμύρια κέρματα Γερμανικών μάρκων (DM) και πολύχρωμων χαρτονομισμάτων τα οποία βρίσκονται σε συρτάρια με τις κάλτσες ή έχουν χαθεί σε αποχετευτικούς αγωγούς, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Πρόκειται για νοσταλγούς μιας άλλης εποχής ή συλλέκτες ενώ υπάρχουν και αυτοί που το κράτησαν (τουρίστες) ως αναμνηστικό ενθύμιο στα σπίτια τους.

Επισημαίνεται πως το γερμανικό μάρκο έπαψε να κυκλοφορεί στις αρχές του 2002. Από τα 162,3 δισεκατομμύρια μάρκα που κυκλοφορούσαν τότε, περίπου το 7,5% του “σκληρού νομίσματος”, δεν είναι καταγεγραμμένο που βρίσκεται. Στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την Bundesbank, στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, κυκλοφορούν 12,24 δισεκατομμύρια μάρκα. Αναλυτικά, πρόκειται για 5,68 δισεκατομμύρια μάρκα σε χαρτονομίσματα και 6,56 δισεκατομμύρια μάρκα σε κέρματα. Η αξία τους είναι περίπου 6,26 δισεκατομμύρια ευρώ (6,92 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ακόμη και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό που βρίσκεται σε αδράνεια, ειδικά σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναζητά χρηματοδότηση για έργα υποδομής, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, που είναι σημαντικά για την οικονομία της. Τα γερμανικά μάρκα επιστρέφουν «σταδιακά» στην Bundesbank και όποιος έχει παλιά κέρματα ή χαρτονομίσματα μπορεί να τα ανταλλάξει σε ένα υποκατάστημα της. Και πράγματι, πολλά ανταλλάσσονται κάθε χρόνο. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθερή σε 1 ευρώ προς 1,95583 γερμανικά μάρκα και η υπηρεσία είναι δωρεάν.

Πέρυσι, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι προσήλθαν στην κεντρική τράπεζα και παραδόθηκαν πάνω από 53 εκατομμύρια μάρκα με αντάλλαγμα 27 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα δύο τρίτα της συνολικής αξίας ήταν τραπεζογραμμάτια, ενώ το ένα τρίτο περιελάβανε κέρματα. Τα περισσότερα προήλθαν από τη Βαυαρία και ακολούθησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Είναι σημαντικό ότι η τράπεζα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διακοπής αυτής της υπηρεσίας. Αυτό καθιστά τη Γερμανία εξαίρεση καθώς μόνο άλλες πέντε χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν προθεσμία για την παράδοση των παλαιών νομισμάτων τους: Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Άλλες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ προσέφεραν ένα «περιορισμένο παράθυρο» για την ανταλλαγή χρημάτων των εθνικών νομισμάτων. Στη Γαλλία, όσοι είχαν συσσωρεύσει φράγκα είχαν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008, το αργότερο, για να τα παραδώσουν. Η Ελλάδα ήταν λίγο πιο γενναιόδωρη και έδωσε σε όλο τον πληθυσμό χρόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2012 για να ανταλλάξει τις δραχμές τους.

Πηγή:ot.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα