Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΣυντάξεις: Νέες πληροφορίες για τις αυξήσεις του 2023

Συντάξεις: Νέες πληροφορίες για τις αυξήσεις του 2023

Την εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 7% το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις το 2023 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας σχετικά με το θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις το 2023 ανάλογα με το ποιες θα είναι οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού τις επόμενες 2 εβδομάδες, στη βάση αυτών πιθανότατα θα υπάρξουν οι αυξήσεις το 2023. Εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από 7%» τόνισε.  Επίσης επεσήμανε πως θα είναι «μόνιμη η αύξηση των συντάξεων από το 2023».

Ποιους αφορούν οι αυξήσεις στις συντάξεις
Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους, αυτή είναι η μία παρέμβαση και η δεύτερη παρέμβαση που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά άλλο περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Και υπάρχει και η μη μόνιμη παρέμβαση η φετινή στο τέλος του έτους για τους χαμηλοσυνταξιούχους, συμπλήρωσε.

«Η τελική αποτίμηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για το 2023 θα γίνει πολύ αργότερα. Άρα πιθανότατα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και θα υλοποιήσει παρεμβάσεις στις συντάξεις πρωθύστερα στην βάση των εκτιμήσεων του κρατικού προϋπολογισμού» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Η αύξηση των συντάξεων το 2023 φέρνει και υψηλότερο πλαφόν
Η αύξηση των συντάξεων το 2023 φέρνει και υψηλότερο πλαφόν. Όπως ανέφερε χθες σε ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις στο ύψος του πλαφόν, 4.608 ευρώ αυτό θα αυξηθεί  στα 4.932 ευρώ.  «Το πλαφόν των συντάξεων είναι πολλαπλάσιο (12πλάσιο) της Εθνικής Σύνταξης. Άρα καθώς αυξάνεται η Εθνική Σύνταξη, αντίστοιχα αυξάνεται και το πλαφόν και όσοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις δεν επηρεάζονται. Επομένως, από 1/1/2023 και με αύξηση 7%, το πλαφόν θα διαμορφωθεί στα 4.932 ευρώ » σημείωσε.

Οι αυξήσεις

Επίσης το υπουργείο αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα γίνουν οι  αυξήσεις  στο εθνικό και στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.  « Και η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται. Δηλαδή, έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ  το 2023 από 384 ευρώ  που είναι σήμερα. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος. Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό. Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: Εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ  και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.»

Την ίδια στιγμή το υπουργείο επεσήμανε πως  η  αύξηση της εθνικής σύνταξης θα «συμπαρασύρει» μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι «δεμένα» με την Εθνική Σύνταξη: το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, όλα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα δουν αυξημένες αποδοχές αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7%, που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023.

Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.
Προβλέπονται εκ του νόμου δύο διακριτοί μηχανισμοί αναπροσαρμογής στις πιέσεις του πληθωρισμού:

Ο πρώτος αφορά στις ήδη εκδοθείσες συντάξεις:
Κάθε έτος από 1/1/2023 το συνολικό ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου έτους, διαιρουμένου διά το 2.

Ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον:
Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος. Άρα οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους ασφαλισμένους αναμένεται να καταστούν συνταξιούχοι το 2023 ή αργότερα, καθώς θα δουν και αυτοί αυξημένες συντάξιμες αποδοχές αντίστοιχες με τις αυξήσεις που θα δουν οι ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα