Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜέχρι την Μεγάλη Τετάρτη η πληρωμή του δώρου Πάσχα - Υπολογίστε το...

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη η πληρωμή του δώρου Πάσχα – Υπολογίστε το ποσό που πρέπει να λάβετε

Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί στους λογαριασμούς των υπαλλήλων το δώρο Πάσχα.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του μικτού μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων, λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή (1/1-30/4), δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται, με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των κατωτάτων ορίων αποδοχών, εφόσον η εργασιακή σχέση δεν έχει λυθεί, μέχρι την 1η/4/2023.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ..

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα, προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166. Το δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Υπολογίσετε το δώρο Πάσχα εδώ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα