Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνία«Μάγεψε» η δεύτερη «υπερπανσέληνος» του Αυγούστου – Εντυπωσιακές εικόνες του «μπλε φεγγαριού»

«Μάγεψε» η δεύτερη «υπερπανσέληνος» του Αυγούστου – Εντυπωσιακές εικόνες του «μπλε φεγγαριού»

- Advertisement -
Τον νυχτερινό ουρανό φώτισε χθες το βράδυ (30/8) η “Μπλε Υπερπανσέληνος”, η δεύτερη Πανσέληνος Αυγούστου 2023.

Η Μπλε Πανσέληνος ήταν πλήρως ορατή στις 21:36 ώρα Ελλάδας. Η επόμενη υπερπανσέληνος αναμένεται στις 31 Μαΐου 2026.

Οι εικόνες από όλο τον κόσμο ήταν μαγευτικές. Το “μπλε φεγγάρι” αιχμαλώτισε τα βλέμματα, προσφέροντας ένα καθηλωτικό θέαμα, που σε πολλές περιοχές ήταν μοναδικό.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε την υπερπανσέληνο σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ισπανία, τη Σερβία, την Βραζιλία, την Πορτογαλία και φυσικά στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες:

nauplio-panselinos1
Ναύπλιο
sounio-pnaselinos
Σούνιο
astipalaia-panselinos__2_
Αστυπάλαια
rossia
Ρωσία
konstantinoupoli
Κωνσταντινούπολη
pakistna-panselinos
Πακιστάν
israil-panselinos
Ισραήλ


brazil
Βραζιλία, Μπραζίλια
portogalia
Πορτογαλία
27610154
Ισπανία, Σαραγόσα
serbia
Σερβία, Βελιγράδι

Γιατί ονομάζεται “Μπλε Υπερπανσέληνος”

“Μπλε φεγγάρι” ονομάζεται η πανσέληνος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού μήνα. Κάθε μήνα έχουμε μία πανσέληνο και συνεπώς 12 πανσελήνους σε ένα έτος. Κάποιες χρονιές όμως, ανά 2-3 χρόνια, η πανσέληνος επισκέπτεται τον ίδιο μήνα δύο φορές και συνολικά έχουμε 13 πανσελήνους εκείνη τη χρονιά. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026.

Super Blue Moon Is Coming! It's the Biggest and Brightest Moon of 2023

Φέτος ο Αύγουστος είχε δύο πανσελήνους. Η πρώτη έγινε την 1η Αυγούστου και η δεύτερη 30 Αυγούστου, συμπίπτει με υπερπανσέληνο, που σημαίνει ότι η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Υπάρχουν συνήθως μόνο ένα ή δύο σούπερ φεγγάρια τον χρόνο.

Ο όρος “υπερπανσέληνος” συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Ο χαρακτηρισμός “blue moon” σχετίζεται με τη σπανιότητα του φαινομένου κι όχι με το χρώμα της Σελήνης. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η αγγλική έκφραση “once in a blue moon”, που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Η επόμενη πανσέληνος, το “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα