Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΠανσέληνος: Εντυπωσιακό το «μπλε φεγγάρι» (ΦΩΤΟ)

Πανσέληνος: Εντυπωσιακό το «μπλε φεγγάρι» (ΦΩΤΟ)

σημερινή Τετάρτη 30 Αυγούστου θα έχει κάτι διαφορετικό, καθώς θα ανατείλει το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του 2023, που ονομάζεται «μπλε υπερπανσέληνος» και είναι το αποτέλεσμα τριών σεληνιακών φαινομένων που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Το μπλε φεγγάρι, αναφέρει το Live Science, δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του φεγγαριού. Στην πραγματικότητα, το φεγγάρι θα είναι πορτοκαλί. Η μπλε υπερπανσέληνος παίρνει το πρώτο μέρος του ονόματός της για διαφορετικό λόγο: Είναι η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου.

Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού και η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία: δύο πανσέληνοι που συμβαίνουν τον ίδιο μήνα. Αυτό είναι περιστασιακά αναπόφευκτο: μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Δεδομένου ότι η πρώτη έγινε την 1η Αυγούστου 2023, η πανσέληνος στις 30 Αυγούστου θα είναι ένα μπλε φεγγάρι. Μπλε φεγγάρια αυτού του τύπου, που ονομάζονται «ημερολογιακά μπλε φεγγάρια», συμβαίνουν περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια, με το επόμενο να συμβαίνει στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με το timeanddate.

Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσελήνους αντί των τυπικών 12. (Ένα σεληνιακό έτος – 12 τροχιές της Γης από το φεγγάρι – διαρκεί 354 ημέρες, ενώ το ηλιακό έτος της Γης είναι 365 ημέρες). Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα συμβεί στις 19 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με το timeanddate.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα