Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατά των φωτοβολταϊκών πάρκων στα Φάρσαλα η ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας

Κατά των φωτοβολταϊκών πάρκων στα Φάρσαλα η ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας

Nα σταματήσει η επέλαση εταιριών με φωτοβολταϊκά, που καταστρέφουν παραγωγική γη στα Φάρσαλα και όλη τη Θεσσαλία ζητά με γραπτή ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΛΑ.ΣΥ. αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η Ε.Ε, όλες οι αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με την στήριξη περιφέρειας και δήμων, που γνωμοδοτούν θετικά στις ΜΠΕ, έχουμε και στη Θεσσαλία, μια μεγάλη επέλαση επιχειρηματικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων κερδών.

Μια απο τις καταστροφικές για το λαό συνέπειες αυτή της πολιτικής είναι και η καταστροφή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγικής γης σε διάφορες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Χαρακτηριστική, αλλά όχι η μοναδική, είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος των Φαρσάλων, όπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων “Ο ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ, καταγγέλλει ότι από τα 12.900 στρέμματα πρώτης προτεραιότητας καλλιεργήσιμη γη του χωριού, σε 2.500 περίπου στρέμματα ήδη έχουν εγκατασταθεί ή έχει συμφωνηθεί η εγκατάσταση επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών.

Η αφαίρεση τόσων πολλών στρεμμάτων παραγωγικής γης από την καλλιέργεια (με δεδομένο μάλιστα πως η τάση για δέσμευση γης για φωτοβολταΐκά είναι αυξητική), είναι φανερό ότι θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αγρότες στην έξοδο απο το αγροτικό επάγγελμα και στην ανεργία και παράλληλα στην αύξηση του διατροφικού ελλείματος από εγχώρια προϊόντα, για το λαό μας.

Οι κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων και γενικότερα οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας και την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά, αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιοαερίου, δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Το αποδεικνύουν τα πανάκριβα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν, για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, που θα οδηγήσουν περισσότερες οικογένειες με κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες στις επαγγελματικές τους ασχολίες, λόγω οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η περιφέρεια και οι δήμοι, ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες θα υπάρχει μείωση της τιμής του.

Ως Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση παραγωγικής αγροτικής γης σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταικών…Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όλες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην ενέργεια που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην συγκεκριμένη, την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Η Λαική Συσπείρωση, αξιώνει από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να απαιτήσει από την κυβέρνηση, να βάλει τέλος στην παράδοση της παραγωγικής αγροτικής γης στις εταιρείες φωτοβολταικών».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα