Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαμπανάκι από τον ΠΟΥ: Οι αξονικές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στους νέους

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Οι αξονικές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στους νέους

Τι δείχνει μελέτης της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η έκθεση των νέων ανθρώπων στην ιονίζουσα ακτινοβολία από τις αξονικές τομογραφίες μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο αίμα, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι είναι η δεύτερη μελέτη που αναφέρει τη συσχέτιση των αιματολογικών κακοηθειών με τις αξονικές τομογραφίες. Η πρώτη αφορούσε τους καρκίνους του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα προέρχονται από μεγάλη έρευνα που εκπονεί το IARC και η οποία ονομάζεται EPI-CT. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Ευρώπη κάνουν ετησίως αξονική τομογραφία.

«Αν και η έκθεση σε μέτριες προς υψηλές δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι ένας τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για αιματολογικές κακοήθειες, οι τυχόν κίνδυνοι από τις αξονικές τομογραφίες παραμένουν αβέβαιοι», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η μελέτη
Γι’ αυτό τον λόγο εξέτασαν δεδομένα από 948.174 εθελοντές της μελέτης EPI-CT, οι οποίοι είχαν κάνει αξονική πριν από τα 22 τους χρόνια. Οι εθελοντές αυτοί προέρχονται από εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Οι ερευνητές υπολόγισαν πόση δόση ακτινοβολίας είχε δεχθεί στον μυελό των οστών τους αναλόγως:

Με το σημείο του σώματος που εξετάσθηκε με αξονική τομογραφία
Τα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς
Την ηλικία κατά την εξέταση
Τις τεχνικές παραμέτρους των αξονικών τομογραφιών
Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της αθροιστικής δόσης από τις αξονικές και του κινδύνου αναπτύξεως αιματολογικής κακοήθειας. Αυτό σημαίνει πως μία τυπική αξονική τομογραφία που διενεργείται σήμερα, αυξάνει κατά περίπου 16% τον κίνδυνο λεμφοειδούς ή μυελοειδούς κακοήθειας.

Η ακτινοβολία που εκπέμπει κάθε αξονική με σύγχρονο αξονικό τομογράφο είναι χαμηλή (περίπου 8 mGy). Για κάθε 10.000 παιδιά που θα υποβληθούν σε αυτήν, όμως, μπορούν να αναμένονται 1-2 κρούσματα αιματολογικής κακοήθειας τα επόμενα 12 χρόνια από την εξέταση, λέει το IARC.

Η πρακτική σημασία
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ακόμα και με χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, τονίζουν οι ερευνητές. Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να διενεργούνται οι παιδιατρικές αξονικές μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Πρέπει επίσης να βελτιωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δόσεις, προσθέτουν.

Από την πλευρά του το IARC επισημαίνει πως πρέπει να συνεχιστεί «η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας. Και αυτό διότι η έκθεση του κοινού στην ιονίζουσα ακτινοβολία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες (σε μερικές χώρες έχει διπλασιασθεί), κυρίως λόγω των αυξήσεων στις ιατρικές απεικονιστικές πράξεις».

Στη νέα μελέτη επικεφαλής της ανάλυσης των αιματολογικών κακοηθειών ήσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα