Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕΚΑΒ: Εντός της εβδομάδας η ενίσχυση από στρατό και πυροσβεστική

ΕΚΑΒ: Εντός της εβδομάδας η ενίσχυση από στρατό και πυροσβεστική

μεσα, πιθανότατα και εντός της βδομάδας, αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση, για την εφαρμογή των «μικτών πληρωμάτων» στο ΕΚΑΒ, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου τα ασθενοφόρα να φτάνουν γρήγορα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Το επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων με οδηγούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σχεδόν άμεσα εφαρμόσιμο, καθώς απαιτεί μόνο την αναπροσαρμογή σχετικού νόμου, o οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016.

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, φαίνεται ότι βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του νέου Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία τους και να αποφευχθούν στο μέλλον τα τραγικά περιστατικά, που με εμφατικό τρόπο αναδείχθηκαν πρόσφατα, αλλά διαχρονικά συμβαίνουν λόγω ελλείψεων. Πάντως, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κατάφεραν να «παγώσουν» την εφαρμογή του νόμου στο ΕΚΑΒ το 2016, εκφράζουν και πάλι την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας την στελέχωση των ασθενοφόρων μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό, που φέρει την ειδικότητα «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

Ο «επίμαχος» νόμος
Πρόκειται για τον Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α 21/21-2-2016), ο οποίος στο άρθρο 78, προβλέπει στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, μπορεί να οδηγεί τα ασθενοφόρα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), κατόπιν αιτήματος.

Σύμφωνα με το νόμο, το προσωπικό αυτό, πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και η σχετική εγκύκλιος που είχε εκδοθεί παράλληλα με τον νόμο του 2016 από την τότε διοίκηση του ΕΚΑΒ, η εκπαίδευση διαρκεί μόλις 2 ημέρες. Με την αναπροσαρμογή του νόμου, το «προσωπικό των ΟΤΑ» αναμένεται να αντικατασταθεί από το «προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διακομιδές με προσωπικό των Κέντρων Υγείας
Μετά την αναπροσαρμογή του νόμου, προβλέπεται να ξεκινήσει η διήμερη εκπαίδευση των οδηγών που θα προέρχονται από τον στρατό και την πυροσβεστική. Περαιτέρω λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αυτών αναμένεται να ρυθμιστούν με την εγκύκλιο του ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Εκτός από τον οδηγό του ασθενοφόρου ο νόμος προβλέπει πως «η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας».

Αντιδράσεις από τους εργαζομένους

Από το 2016 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αναδεικνύοντας τους κινδύνους μιας τέτοιας πρακτικής για τη δημόσια υγεία. Σημειώνεται ότι ο νόμος αρχικά αφορούσε μόνο στη λειτουργία των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και όχι αυτών του ΕΚΑΒ. Με γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου του, όμως, «πέρασε» η ισχύς του και στο ΕΚΑΒ, σε τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις.

«Η τότε διοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας (Υπουργοί: Ξανθός – Πολάκης) έστειλε στο επιστημονικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ για γνωμοδότηση για να μπορεί σε τομείς που έχει ελλείψεις το ΕΚΑΒ, να στελεχώνεται ένα ασθενοφόρο μας με ένα διασώστη και ένα πυροσβέστη ή οδηγό ΟΤΑ. Το επιστημονικό συμβούλιο με μια απαράδεκτη γνωμοδότηση απάντησε θετικά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της 25ης Απριλίου 2016, με οριακή πλειοψηφία 4-3 (ψήφισαν θετικά μόνο τα διορισμένα μέλη από την τότε κυβέρνηση) πέρασε να ισχύει αυτό και στο ΕΚΑΒ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Το Σωματείο τότε, μετά από συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με κοινή ανακοίνωση τους, όπου «αποδομούσαν» το άρθρο 78 και την εφαρμογή του στο ΕΚΑΒ, κατάφεραν να την «παγώσουν» και το σχετικό άρθρο εφαρμόστηκε σε περιορισμένη έκταση μόνο σε ορισμένα Κέντρα Υγείας.

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, αναμένεται να επανέλθει στο θέμα με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας αλλά και τον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας όλα τα επιχειρήματα αλλά και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των διαχρονικών ελλείψεων προσωπικού.

«Η κυβέρνηση πατώντας στο ν.4368 και σε κάποιες συμβουλές προς τον Πρωθυπουργό από κάποιον “ειδήμονα” που ως συνήθως δεν γνωρίζει τίποτα από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη και τον ρόλο του ΕΚΑΒ, προχώρησε σε μία δήλωση στην οποία θα απαντήσουμε εντός των προσεχών ημερών με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στην επιστολή θα αναφέρουμε όλα τα επιχειρήματα αλλά και τις προτάσεις μας για τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που δεν επιλύονται με σπασμωδικές κινήσεις αλλά με προγραμματισμό, σχεδιασμό για ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, με την συμμετοχή και των εκπροσώπων των εργαζομένων, που όχι μόνο γνωρίζουν όλα τα προβλήματα και τα αναδεικνύουν χρόνια τώρα αλλά έχουν και προτάσεις για να επιλυθούν αλλά και να διορθωθούν δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζει ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα αντίθετο «σε αυτού του τύπου μεθοδεύσεις» και δεν θα ανεχτεί «οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό» στελέχωσης ασθενοφόρων, πλην προσωπικού με την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου. «Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα μας μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο Ε.Κ.Α.Β. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι «όλη αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς».

Πηγη: Reader.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα