Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑλεξανδρούπολη: Κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

Η αρχική εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.
Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων.
Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα