Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια φροντίδα

Τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια φροντίδα

Προ των πυλών βρίσκονται οι νέοι κανόνες λειτουργίας που σύντομα θα διέπουν μεταξύ άλλων τις ιατρικές επισκέψεις, τον οικογενειακό γιατρό και το πώς θα γίνονται οι παραπομπές στα νοσοκομεία.

Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται σε ΕΟΠΥΥ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσιάζει το πρωί στην Αριστοτέλους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αναλύθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα και στο υπουργικό συμβούλιο και έχουν πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσουν.

Τι αλλάζει

– Όσον αφορά στους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αυτοί θα αποζημιώνονται όχι ανά ιατρική επίσκεψη, αλλά κατ’ άτομο (με τη μορφή του capitation, όπως λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρίες), σε ετήσια βάση.

– Κάθε συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα έχει στην αρμοδιότητά του έναν συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων.

– Ο θεράπων γιατρός, που λαμβάνει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, θα είναι αυτός που θα κατευθύνει τον ασθενή για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, στις νοσοκομειακές δομές.

-Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι υπάρχουσες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας (κέντρα υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας- ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ αναβαθμίζονται κτηριακά και υλικοτεχνικά. Σχεδιάζεται νέος εθνικός χάρτης δομών ΠΦΥ που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες με βάση τις αρχές της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών και της καθολικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας.

-Οι αναβαθμίσεις, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, θα γίνουν και με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ όπου καταγράφονται ελλείψεις σε δημόσιες δομές, θα μπορεί να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

– Για τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους και την αποζημίωση των πράξεων, όπως και ο έλεγχος των υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο.

Αντιδράσεις από ιδιώτες γιατρούς

Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την Αριστοτέλους έχουν εγείρει αντιδράσεις στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, που αναφέρουν πως δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

“Η προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ (2018) στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία κατόπιν καταχρηστικών καταγγελιών συμβάσεων ιατρών (παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και προσπάθεια εξαναγκασμού τους να υπαχθούν σε μία σύμβαση οικογενειακού ιατρού με δεσμευτικές υποχρεώσεις, μεγάλο εργασιακό φορτίο και τις χαμηλότερες αμοιβές της Ευρώπης.

Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μας διαβεβαίωσε στην επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας (3-12-2021), ότι πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, θα υπήρχε ευρεία διαβούλευση για τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ.

Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις πιθανές νέες μορφές συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διότι οι παρούσες συμβάσεις δεν είναι αποδοτικές, ο Οργανισμός θα πρέπει να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και ότι τα στάνταρ ποιότητας πρέπει να μεταβληθούν.

Και ενώ αναπαράγονται προβληματικές δηλώσεις που θίγουν το έργο των ιατρών της γειτονιάς που αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση παρουσιάζεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία με το νομοσχέδιο διαμορφωμένο και έτοιμο προς ψήφιση και εν συνεχεία προς εφαρμογή.

Η αιμορραγία του ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό είναι εξίσου δεδομένη” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα