Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα έθιμα της Μ. Παρασκευής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (Βίντεο)

Τα έθιμα της Μ. Παρασκευής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (Βίντεο)

Στις παραδόσεις του χριστιανισμού, η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μέρα θρήνου, αργίας και νηστείας, αφιερωμένη στην αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσθαι». Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί διαβάζονται οι Ώρες στη θέση της Θείας Λειτουργίας, το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση και το βράδυ βγαίνει στο κέντρο των ναών ο επιτάφιος και διαβάζονται τα Εγκώμια, ενώ ακολουθεί η περιφορά.«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην», ακούμε στους ψαλμούς.Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής είναι πολλά και διαφορετικά σ’ ολόκληρη την χώρα. Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.

Στο Δρυόβουνο Κοζάνης, πομπή πιστών έψαλε τους πένθιμους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής πριν την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.Στο χωριό Κοπάνη Ιωαννίνων, οι κάτοικοι πήγαν από σπίτι σε σπίτι και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς, ενώ στην Άρτα άναψαν μεγάλες φωτιές στον περίβολο του ναού της Αγίας Θεοδώρας, αναβιώνοντας έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων.

Στο Ροεινό Αρκαδίας ,οι γυναίκες ετοιμάζουν τη λαμπροκουλούρα που ζυμώνεται σύμφωνα με τη παράδοση.Στο Νέο Σούλι Σερρών, οι κάτοικοι αναβίωσαν τα #γεφύρια”, ένα έθιμο του 19ου αιώνα. Είναι αυτοσχέδια γεφυράκια, στολισμένα με λουλούδια, που στήνουν σε κάθε γειτονιά λίγο πριν τη περιφορά του Επιταφίου.Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί, με ευλαβική κατάνυξη, τηρούν έθιμα και παραδόσεις που συμβολίζουν τη κορύφωση του Θείου Δράματος.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα