Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονweatherΠαρέμβαση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των ζημιών ζητούν οι πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των ζημιών ζητούν οι πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα

Υπόμνημα με το οποίο ζητούν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο δοκιμαζόμενο Πευκόφυτο Καρδίτσας, έστειλαν οι κάτοικοι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «παρακαλούμε να επιληφθείτε προσωπικά, δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις στα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Μουζακίου, προκειμένου να προβούν κατά προτεραιότητα στην χρηματοδότηση και την άμεση εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του συνοικισμού μας από νέα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και για την αποκατάσταση της δυνατότητας πρόσβασης και καλλιέργειας των χωραφιών μας».

Οι κάτοικοι του Πευκοφύτου, είχαν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την κακοκαρία που έπληξε την Καρδίτσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 και το πέρασμα του «Ιανού».

Μάλιστα είχε υπερχειλίσει ο ποταμός Πάμισος και είχαν γκρεμιστεί γεφύρια και δρόμοι με αποτέλεσμα να αποκοπούν τα χωριά της Αργιθέας. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στον πρωθυπουργό, «Το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, γιατί απώλειες ζωικού κεφαλαίου είχαμε, ήταν καθαρά θέμα τύχης. Συγκεκριμένα τα πρώτα νερά από την υπερχείλιση του ποταμού έφθασαν στον συνοικισμό μας πριν νυχτώσει, γεγονός που μας κινητοποίησε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, τα ζώα μας και τα υπάρχοντά μας για να σωθούμε. Τα νερά του ποταμού πέρασαν μέσα από τα σπίτια μας και τα χωράφια μας, εναποθέτοντας τόνους φερτών υλικών. Παράλληλα, κατέστρεψαν πλήρως το δίκτυο άρδευσης των χωραφιών μας, με συνέπεια η περιοχή μας να κινδυνεύει με ερημοποίηση, εάν δεν γίνει άμεσα αποκατάσταση του εν λόγω δικτύου. Δυστυχώς, αν και πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από την αποφράδα νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου, με λύπη μας σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή ανυπεράσπιστοι στις διαθέσεις των στοιχείων της φύσης».

Οι κάτοικοι του Πευκοφύτου, τονίζουν πως, «σε ορισμένα σημεία της κοίτης του ποταμού δεν υπάρχει ανάχωμα προς την πλευρά του συνοικισμού μας, η κοίτη δεν έχει καθαριστεί από τους κορμούς των δένδρων και τα φερτά υλικά, ενώ τα πρόχειρα αναχώματα που έγιναν σε ορισμένα σημεία θα εξαφανιστούν με τα πρώτα ορμητικά νερά, με συνέπεια να πλημμυρίσουμε για δεύτερη φορά, (κατά κυριολεξία για τρίτη, γιατί η πρώτη έγινε πριν από πολλά χρόνια και σ΄ αυτήν οφείλεται η ονομασία του συνοικισμού μας «Νησιά»). Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι στην περιοχή μας ο ποταμός Πάμισος λειτουργεί ως χείμαρρος, διότι είμαστε η πρώτη πεδινή περιοχή μετά την κάθοδο των νερών από τα βουνά και η ορμή τους είναι τεράστια συμπαρασύροντας τα πάντα. Πέραν των ανωτέρω, σας πληροφορούμε ότι, ενώ καθαρίστηκε μεγάλο μέρος από τις φερτές ύλες γύρω από τα σπίτια μας, (χωρίς να υπάρχει πλήρης επαναφορά, καθόσον υπήρξε αλλοίωση του φυσικού τοπίου) δεν έγινε το ίδιο και για τα χωράφια μας, μέσα στα οποία υπάρχουν πάσης φύσεως υλικά, με συνέπεια την μη δυνατότητα καλλιέργειάς τους. Επίσης σε ορισμένα χωράφια έχουν καταστραφεί και οι αγροτικοί δρόμοι, με συνέπεια τη μη δυνατότητα πρόσβασης σ΄ αυτά».

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι κατοικοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού σε μια χρονική μάλιστα συγκυρία όπου η χώρα προετοιμάζεται για ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα