Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Μπαλάκι» ευθυνών για τις πλωτές κατασκευές στο beach bar στη Ρόδο (BINTEO)

«Μπαλάκι» ευθυνών για τις πλωτές κατασκευές στο beach bar στη Ρόδο (BINTEO)

Παρέμβαση της δικαιοσύνης έχουμε μετά τις εικόνες με τον σερβιτόρο σε beach bar της Ρόδου να σερβίρει τους πελάτες σχεδόν κολυμπώντας μέσα στο νερό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη ότι ο υπάλληλος είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος, παρά και την ανακοίνωση των ίδιων των εργαζομένων, το εργατικό κέντρο της Ρόδου κάνει λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Έρευνα για τις συνθήκες εργασίας

Δύο έλεγχοι του Λιμενικού στο beach bar στη Ρόδο, τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες κατασκευές στο νερό, παρόλα αυτά οι πλωτές ξαπλώστρες παραμένουν. Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες εργασίας.

«Όταν ο άλλος μπαίνει στο νερό και κάνει ό,τι του ζητά ο εργοδότης και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές, κινδυνεύει η ζωή του. Η εικόνα η συγκεκριμένη, αύριο μεθαύριο θα κάνει έναν άλλο εργοδότη να σκεφτεί να βάλει τον εργαζόμενο να σερβίρει ανάποδα σε ένα σκοινί ή να τον έχει με μάσκα κάτω από τη θάλασσα και να σερβίρει», λέει ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

«Μπαλάκι οι ευθύνες»

Οι ευθύνες φαίνεται πως έχουν γίνει μπαλάκι. Το Λιμενικό βεβαίωσε παραβάσεις για τις παράνομες κατασκευές στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, ωστόσο το αρμόδιο κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας δεν έχει κάνει την απαραίτητη αυτοψία προκειμένου αυτές να ξηλωθούν.

«Οι ξαπλώστρες δεν είναι σταθερές, είναι κινούμενες. Τις βάζουμε το πρωί και τις βγάζουμε το βράδυ. Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι εκατό τοις εκατό νόμιμος. Άλλος βάζει περισσότερα τραπέζια, άλλος ανεβάζει τη μουσική. Εγώ βάζω ξαπλώστρες στη θάλασσα όταν μου το επιτρέπει ο καιρός», λέει ο ιδιοκτήτης του beach bar.

Στον εισαγγελέα για τον σερβιτόρο «κολυμβητή»

Στον εισαγγελέα Ρόδου κατέθεσαν το πρωί ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου και ο πρόεδρος του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη θάλασσα αλλά και συνολικά για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε κάποιες επιχειρήσεις.

«Του ζητήσαμε να καλέσει το αρμόδιο όργανο, να κάνει τον έλεγχο και δεν είναι η επιθεώρηση εργασίας το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει εάν παραβιάζονται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές. Στην περιοχή μας είναι ένα πάγιο αίτημα εδώ και 10 χρόνια για τη δημιουργία τέτοιου σώματος», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Στη Ρόδο υπηρετεί κλιμάκιο επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων αλλά όχι υγιεινής και ασφάλειας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συνολικός έλεγχος και δεν καταγράφηκαν παραβάσεις.

Υπέρ του εργοδότη τους οι εργαζόμενοι

Αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση η τήρηση της νομοθεσίας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Πάντως, σε ανακοίνωση που έβγαλαν οι υπάλληλοι της επιχείρησης χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας ιδανικές.

«Η καλή διάθεσή μας βγαίνει προς τα έξω και την εισπράττουν οι επισκέπτες, πράγμα που προφανώς δε θα συνέβαινε αν εργαζόμασταν σε ‘άθλιες συνθήκες’ και αν ο εργοδότης μας μας ‘εκμεταλλευόταν’ και μας ‘βασάνιζε’».

Την ίδια ώρα, στον εισαγγελέα Ρόδου έφτασε από το εργατικό κέντρο καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζόμενου από δέκα μπράβους που φέρεται να έβαλε επιχειρηματίας επειδή το θύμα δεν ήθελε να εργαστεί στο δικό του κατάστημα. Και αυτό το περιστατικό θα διερευνηθεί.

Πηγή: Μega

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα