Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜεγάλη Παρασκευή: Οι Μεγάλες Ώρες, η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος Θρήνος (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη Παρασκευή: Οι Μεγάλες Ώρες, η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος Θρήνος (ΦΩΤΟ)

Επιτάφιος θρήνος. Ημέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας. Ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.Στις 8 το πρωί έως τις 12:30 έλαβε χώρα στις εκκλησίες η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ενώ το απόγευμα 18.00-20.00 θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφίου, με την ολοκλήρωση της περιφοράς εγγύτερα των ναών και χωρίς πιστούς, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα, προς αποφυγήν μετάδοσης του κορωνοϊού.

apokathilosi-eurokinisi-pasxa

 

pasxa-apokathilosi

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

epitafios-apokathilosi-exo

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία, διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μια αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

epitafios-ekklisia-pasxa

Κατ’ έθιμον, πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών, αν έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα τελέσει από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών την Ακολουθία του Επιταφίου στις 18.00.

epitafios-akolouthia
epitafios-onlarisa

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Stoiximan Superleague: Προγνωστικά (29/09/24)