Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΔιεμφυλικά παιδιά: Πότε πρέπει να αρχίζει η θεραπεία - Νέες κατευθυντήριες γραμμές

Διεμφυλικά παιδιά: Πότε πρέπει να αρχίζει η θεραπεία – Νέες κατευθυντήριες γραμμές

.

Διεθνής φορέας για την υγεία των διεμφυλικών ατόμων μείωσε το ηλικιακό όριο για τις θεραπείες επαναπροσδιορισμού φύλλου όπως οι ορμόνες και οι χειρουργικές επεμβάσεις, κρίνοντας ότι η άρνηση παροχής έγκαιρης παρέμβασης είναι ανήθικη και επιβλαβής.

Με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ο Παγκόσμιος Επαγγελματικός Σύλλογος για τη Διεμφυλική Υγεία (WPATH) λέει ότι οι ορμόνες μπορούν να αρχίσουν στην ηλικία των 14 ετών, δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη σύστασή του, ενώ ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται από τα 17, ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη σύσταση.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να δημοσιευτούν φέτος στον επιστημονικό Τύπο, ωστόσο ο WPATH παραχώρησε το κείμενο στο Associated Press. Ο διεθνής φορέας παρέχει τεκμηριωμένα στάνταρτ φροντίδας και αποτελείται από περισσότερους από 3.000 γιατρούς, κοινωνικούς επιστήμονες και άλλους ειδικούς.

Συναισθηματική ωριμότητα

Οι ενημερωμένες συστάσεις βασίστηκαν σε γνώμες ειδικών και επανεξέταση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για τα οφέλη και τους κινδύνους των θεραπειών επαναπροσδιορισμού φύλου σε εφήβους των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν συμπίπτει με το φύλο όπως προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα είναι μάλλον περιορισμένα, αυξήθηκαν όμως την τελευταία δεκαετία, ανέφερε ο WPATH. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι θεραπείες αυτές περιορίζουν τον κίνδυνο ψυχικών νόσων και αυτοκτονίας, επισήμανε.

Η έναρξη της θεραπείας νωρίτερα επιτρέπει στους τρανς εφήβους να περνούν τις αλλαγές της εφηβείας περίπου στην ίδια ηλικία με τους άλλους εφήβους, δήλωσε ο δρ Ίλαϊ Κόουλμαν, πρόεδρος της ομάδας προδιαγραφών θεραπείας του WPATH και διευθυντής του προγράμματος ανθρώπινης σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Τόνισε όμως ότι η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να εκτιμάται. Η συναισθηματική ωριμότητα, η συγκατάθεση των γονιών, η δυσφορία φύλου και η ψυχολογική αξιολόγηση πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

«Σίγουρα υπάρχουν έφηβοι που δεν έχουν τη συναισθηματική ή γνωσιακή ωριμότητα για να λάβουν τη σωστή απόφαση» είπε. «Γι’ αυτό και συστήνουμε μια προσεκτική διατομεακή αξιολόγηση».

Άρνηση πριν τα 18;

Οι ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν και τις θεραπείες για ενήλικες, όμως οι συστάσεις για τους εφήβους είναι πιθανό να συγκεντρώσουν περισσότερη προσοχή, καθώς στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των παιδιών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επαναπροσδιορισμό.

Η Νότια Καρολίνα, για παράδειγμα, εξετάζει νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις θεραπείες για άτομα κάτω των 18.

«Αυτό είναι πολύ σκληρό» λέει η ψυχολόγος Έρικα Άντερσον, μέλος του WPATH. Προειδοποιεί όμως ότι ορισμένες κλινικές είναι υπερβολικά πρόθυμες να προσφέρουν μη αναστρέψιμες θεραπείες σε παιδιά που ίσως αργότερα θα άλλαζαν γνώμη.

Πολλές οικογένειες «περιγράφουν ιστορίες τρόμου» είπε. «Μου λένε ‘Το παιδί μας έμεινε μόνο 20 λεπτά με τον γιατρό» πριν λάβει συνταγή για ορμόνες.

Πέρυσι, η Άντερσον παραιτήθηκε από το ΔΣ του WPATH αφότου εξέφρασε ανησυχίες για «τσαπατσούλικες» θεραπείες που προσφέρονται σε παιδιά. Παραμένει όμως μέλος και δηλώνει ότι συμφωνεί με τις νέες συστάσεις.

Αναστολείς εφηβείας και χειρουργείο

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν τη χορήγηση φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς εφηβείας στα αρχικά στάδια της εφηβείας, περίπου από την ηλικία των 8-13 ετών για τα κορίτσια και περίπου δύο χρόνια αργότερα για τα αγόρια. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες συστάσεις.

Τα φάρμακα αυτά καθυστερούν την έναρξη της εφηβείας και δίνουν στα παιδιά χρόνο για να αποφασίσουν αν χρειάζονται περαιτέρω θεραπείες.

Η δράση τους σταματά όταν διακόπτεται η χορήγηση, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα οστά. Η χορήγησή τους από μικρή ηλικία σε παιδιά που καταχωρήθηκαν ως αγόρια στη γέννηση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία στην ενήλικη ζωή, αν και δεν υπάρχουν επαρκή μακροπρόθεσμα δεδομένα.

Ειδικοί λένε ότι πιο ενδελεχείς μελέτες, στις οποίες τα παιδιά που έλαβαν θεραπεία συγκρίνονται με παιδιά που τη στερήθηκαν, θα ήταν ανήθικες και ψυχικά επιβλαβείς για την ομάδα που δεν έλαβε θεραπεία.

Ο WPATH συνιστά ακόμα:

  • Οι σεξουαλικές ορμόνες –οιστρογόνο ή τεστοστερόνη- μπορούν να αρχίσουν να χορηγούνται από τα 14. Η θεραπεία συνήθως συνεχίζεται διά βίου. Μακροπρόθεσμα ίσως προκαλούν αγονιμότητα και αύξηση βάρους, καθώς και εγκεφαλικά στις τρανς γυναίκες και υπέρταση στους τρανς άνδρες, ανέφερε ο οργανισμός.
  • Η επέμβαση αφαίρεσης στήθους στα τρανς αγόρια μπορεί να πραγματοποιείται από την ηλικία των 15. Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές προέβλεπαν αφαίρεση στήθους τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την έναρξη της ορμονικής θεραπείας χωρίς να προσδιορίζονται ηλικίες.
  • Οι περισσότερες επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης μήτρας ή όρχεων, μπορούν να πραγματοποιούνται από τα 17, ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμνενες συστάσεις.

Η αμερικανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας, ένας άλλος φορέας που εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές για τα διεμφυλικά άτομα, γενικά συστήνει την έναρξη θεραπειών ένα ή δύο χρόνια αργότερα από ό,τι ο WPATH, αν και πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης των συστάσεων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος συμφωνούν με τη χορήγηση θεραπειών σε παιδιά, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ηλικία.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα