Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑγρότες: Αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους – Στα μπλόκα τα...

Αγρότες: Αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους – Στα μπλόκα τα βλέμματα

Τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό καθορίζουν οι αγρότες. Στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων στον Πλατύκαμπο Λάρισας, όπου θα γίνει αποτίμηση των κυβερνητικών παροχών και θα συζητηθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από όλα τα μπλόκα της χώρας.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, προοιωνίζοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες»

«Δεν μας ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Δεν πήραμε τίποτε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μητροδήμος μέλος της επιτροπής αγροτών Πλατυκάμπου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «παιχνίδι με τις λέξεις» από πλευράς κυβέρνησης και χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τις εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα. Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις που εξετάζουν οι αγρότες και αν αυτές περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων ή κάθοδο στην Αθήνα απάντησε: «Όλα είναι στο παιχνίδι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών αμέσως μετά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. «Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας. Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε, είναι να πάνε στα μπλόκα όπου και θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα όσα συζητήθηκαν. «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματά μας» είπε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση και πρόσθεσε: «Σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες».

«Δεν σταματάμε τον διάλογο»

Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την αισιοδοξία ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε πως έγινε διάλογος ουσίας και τόνισε πως «αυτή η διαδικασία δεν είναι bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Είπε ακόμη πως «ο διάλογος θα συνεχισθεί» και πως συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση και την επόμενη εβδομάδα για επί μέρους ζητήματα».

«Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora» διαβεβαίωσε.

Όπως διευκρίνισε, για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι φέτος θα δοθούν στους γεωργούς φέτος περί τα 82 εκατ. ευρώ, εγώ έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του στους δικαιούχους. Πρόσθεσε ότι θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

Για το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ένα «σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι». Σχετικά με τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ επισήμανε πως «ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ» συμπληρώνοντας ότι «ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης».

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα