Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΕξαπλώνεται η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα - Σε επιφυλακή όλη η Ευρώπη

Εξαπλώνεται η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα – Σε επιφυλακή όλη η Ευρώπη

.

******

Ακόμη δύο χώρες προστίθενται στη “λίστα” με ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης που παρουσιάζεται κυρίως σε μικρά παιδιά 3-5 ετών. Πρόκειται για τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί 190 μυστηριώδη κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με 140 από αυτά στην Ευρώπη, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (110 κρούσματα). Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περιστατικά και σε βρέφη και σε εφήβους.

Ευρώπη
Την ίδια ώρα όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή. “Είναι μία ανησυχητική κατάσταση. Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές. Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες”, σημείωνε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Κομισιόν.”Οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών” συμπλήρωσε.

Σε επιφυλακή τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ακόμη κρούσμα, αν και χτύπησε συναγερμός χθες για ένα ύποπτο κρούσμα στη Λάρισα. Επρόκειτο για ένα 16χρονο κορίτσι που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα (πυρετό και εξανθήματα) και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο οι εξετάσεις έδειξαν πως η 16χρονη δεν νοσεί με οξεία ηπατίτιδα. Εντούτοις τα παιδιατρικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση εμφάνισης παιδιών με ύποπτα συμπτώματα. Οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών και η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αδενοϊός 41 θεωρείται το πιο πιθανό αίτιο της νόσου, χωρίς να αποκλείεται ότι υπάρχει και δεύτερος ενισχυτικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο, οι υγειονομικοί φορείς, επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022, υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων, όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

 

Πηγή:thetoc.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα