Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟξεία ηπατίτιδα: 9 στα 10 παιδιά θα χρειαστούν νοσηλεία - Ανησυχία μετά...

Οξεία ηπατίτιδα: 9 στα 10 παιδιά θα χρειαστούν νοσηλεία – Ανησυχία μετά το θάνατο βρέφους

Στο θάνατο του 13 μηνών βρέφους από οξεία ηπατίτιδα αναφέρθηκε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος και σημείωσε πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 12 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας.

Ο παιδίατρος σημείωσε πως ο θάνατος του βρέφους είναι ο 18ος παγκοσμίως. Εξήγησε πως αυτή την στιγμή είναι 920 τα δηλωμένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο εκ των οποίων το ένα τρίτο, τα 300 περίπου είναι στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα καταγράφονται σε 33 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, από τα παιδιά που θα εμφανίσουν την συγκεκριμένη ηπατίτιδα, τουλάχιστον το 89%-90% θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο αλλά την περνούν ελαφριά, με ενυδάτωση, σπανίως χρειάζεται να δοθούν φάρμακα και γυρίζουν στο σπίτι τους.

«Θα πρέπει να πάνε στο εξωτερικό για μεταμόσχευση»

Τόνισε ότι το 5%-6% αυτών των περιστατικών θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος: «Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί αν δεν γίνει μεταμόσχευση ήπατος θα χάσουν τη ζωή τους. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε κέντρα που μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί ένα παιδί θα πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για να κάνει μεταμόσχευση».

Ο κ. Μαζάνης σημείωσε πως «στο ποσοστό αυτό των παιδιών που θα χρειαστούν μεταμόσχευση αν προστεθεί και ένα 2%-3% τα οποία καταλήγουν, αθροίζεται ένα ποσοστό 8% που μπορεί να χάσει την ζωή του από αυτή την ηπατίτιδα. Οπότε γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία».

Ο ύποπτος αδενοϊός 41 και η σχέση με τον κορονοϊό

Όσο αφορά την αιτία, σημείωσε, έχουν ανιχνεύσει στα μισά περιστατικά με οξεία ηπατίτιδα τον αδενοϊό 41 «που για εμάς τους παιδιάτρους είναι το “ψωμοτύρι” του ιού, γιατί καθημερινά τον βλέπουμε σε πολλά περιστατικά σε παιδάκια που προκαλεί ρινίτιδες, βρογχίτιδες, εμετούς, διάρροιες, είναι ένας συνηθισμένος ιός».

Ωστόσο, πρόσθεσε, για κάποιον λόγο, τον οποίο δεν ξέρουμε ακόμη, φαίνεται ότι αυτός προκαλεί σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, στα μισά από αυτά που αρρωσταίνουν, αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Συνεχίζουν, είπε, να το ψάχνουν και σε συνδυασμό με τον κορονοϊό γιατί περίπου στο 30% των παιδιών που έχουν αυτή την ηπατίτιδα ανιχνεύτηκε και κορονοϊός. Είτε την περνούσαν αυτή την εποχή ή την είχαν περάσει πριν από μερικούς μήνες. «Επομένως βρισκόμαστε ακόμη σε εγρήγορση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε να σημειώσει πως οι γονείς δεν πρέπει να θορυβούνται ιδιαίτερα: «Επειδή αυτή την εποχή υπάρχουν πολλές γαστρεντερίτιδες με εμετούς και με διάρροιες επειδή και η οξεία ηπατίτιδα έχει εμετούς και διάρροιες, δεν σημαίνει ότι κάθε παιδάκι που έχει αυτά τα συμπτώματα αυτή την εποχή θα έχει ηπατίτιδα. Άρα θα πρέπει να απευθύνονται στον προσωπικό τους παιδίατρο ο οποίος ξέρει το ιστορικό του παιδιού και θα εκτιμήσει αν πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις, οι οποίες στην περίπτωση αυτή είναι οι τρανσαμινάσες, οι οποίες φυσιολογικά είναι γύρω στο 30. Αν ανιχνευτούν πάνω από 500-1000, σημαίνει ότι το παιδάκι έχει ηπατίτιδα και θα πρέπει να γίνει έλεγχος τι είδους ηπατίτιδα έχει, γιατί μπορεί να έχει μια άλλη απλή ηπατίτιδα και όχι αυτή την αγνώστου αιτιολογίας».

Την ίδια ώρα συνέστησε προσοχή στην προσωπική υγιεινή των παιδιών, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και προσοχή στην συντήρηση των τροφίμων, γιατί μέσα στη ζέστη τα τρόφιμα αλλοιώνονται και μπορεί να πάθει ένα παιδί εμετούς και διάρροιες. «Και γενικά να αποφεύγουν τον συνωστισμό, γιατί εκτός από την ηπατίτιδα έχουμε και πάρα πολλά κρούσματα του κορονοϊού» συμπλήρωσε.

60.000 κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά στα μέσα Ιουλίου

«Αυτή την εποχή έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, εκτός από τον κορονοϊό, που συνήθως αυτή την εποχή δεν είχαμε τόσες ιώσεις και πυρετούς. Αλλά και τα κρούσματα κορονοϊού είναι πάρα πολλά στα παιδιά, αυτά που δηλώνονται είναι ελάχιστα μπροστά στην πραγματικότητα. Η εικόνα των περιστατικών που έχουμε δεν είναι η πραγματική. Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε περίπου 60.000 κρούσματα στα παιδιά, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο που ήμασταν στην καρδιά του κορονοϊού. Τα παιδιά βέβαια το περνάνε με ελαφριά συμπτώματα, παρ’ όλα αυτά όμως παρατηρούμε ότι κάνουν υψηλούς πυρετούς σε σχέση με την προηγούμενη φάση που πολλά παιδάκια το περνούσαν ασυμπτωματικά. Και οι ηλικίες που χτυπάει τώρα η παραλλαγή Όμικρον είναι από 0 ημερών έως 4-5 ετών και εφήβους 14-16 ετών. Επειδή τα μικρά παιδιά όμως δεν είμαι εμβολιασμένα είναι και πιο ευάλωτα» ανέφερε.

Τέλος πρόσθεσε πως έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ των παιδιών από 6 μηνών έως 5 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα. «Η δόση είναι το ένα τρίτο της δόσης που κάνουμε στα παιδιά 5-12 και περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει δοθεί και η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη» τόνισε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα