Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΚορωνοϊός: Πότε θα κορυφωθεί το πιο ισχυρό επιδημικό κύμα των τελευταίων 18...

Κορωνοϊός: Πότε θα κορυφωθεί το πιο ισχυρό επιδημικό κύμα των τελευταίων 18 μηνών

Έως το τέλος Ιανουαρίου περιμένουν οι ειδικοί να κορυφωθεί το επιδημικό κύμα κορωνοϊού, του πιο ισχυρού για τη χώρα μας εδώ και ενάμιση χρόνο. Ένας πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων που οδηγεί σε σημαντική αύξηση νοσηλειών και παράλληλα η έντονη κυκλοφορία των ιών της εποχικής γρίπης καθώς και άλλων λοιμώξεων, όπως είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), προκαλούν ένα εκρηκτικό χειμερινό «κοκτέιλ». Στο πλαίσιο αυτό, Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε δομές Υγείας και χώρους με συγχρωτισμό, εμβολιασμό για όσους πολίτες είναι άνω των 60 και ευπαθείς καθώς και τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και αυτοέλεγχο μέσω τεστ.

Κάθε κύκλος υψηλής έντασης της Covid-19 ολοκληρώνεται το πολύ σε δύο μήνες, όπως έχει φανεί τα τελευταία τρία χρόνια. Η διάρκεια της κάθε έξαρσης, βέβαια, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έτσι, με δεδομένο ότι το τωρινό επιδημικό κύμα ξεκίνησε περί τα μέσα Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα για να αρχίσει μετά να μειώνεται η επίδραση του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Μέχρι να έρθει, όμως, το «peak» και να ακολουθήσει η μείωση της κυκλοφορίας, η Covid-19 θα συνεχίσει να μολύνει, με τις επόμενες ημέρες να κρίνονται δύσκολες και να χρειάζονται αυξημένη προσοχή. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, αναμένεται μια επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων κατά 20%. «Δεν εφαρμόζονται μέτρα όπως σε άλλες φάσεις για να μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα τελειώσει το κύμα. Όταν λαμβάνονται μέτρα αυτό που γίνεται είναι να πέφτει ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής και να προκαλείται επιπέδωση του κύματος. Με βάση τις προσομοιώσεις μας, κάθε επιδημική φάση κρατά δύο μήνες. Αφού δημιουργηθεί ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μετά υπάρχει πτώση, που δε διατηρείται για πάρα πολύ», σημειώνει στο ΘΕΜΑ.

Η τωρινή έξαρση κορωνοϊού είναι η πιο μεγάλη και ισχυρή εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. «Από το καλοκαίρι του 2022 έχουμε να δούμε τόσο μεγάλη ένταση», προσθέτει ο κ. Μαγιορκίνης. Το κύμα δεν αποτυπώνεται σε αριθμό κρουσμάτων καθώς τα περισσότερα δε δηλώνονται, αφού οι πολίτες διενεργούν ως επί το πλείστον self tests και απομονώνονται. Δύο όμως δείκτες είναι οι πλέον ενδεικτικοί της δυναμικής κυκλοφορίας του κορωνοϊού σήμερα στη χώρα μας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα