Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΔιαλειμματική νηστεία: Νέα μελέτη τη συνδέει με κίνδυνο στην καρδιά

Διαλειμματική νηστεία: Νέα μελέτη τη συνδέει με κίνδυνο στην καρδιά

Πολλά ερωτήματα τίθενται για τη διαλειμματική νηστεία, μετά τα αναπάντεχα ευρήματα μιας νέας μελέτης, που συνδέει τη δημοφιλή αυτή δίαιτα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, η ασφάλεια της διαλειμματικής νηστείας, που περιορίζει την πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες, μπαίνει στο μικροσκόπιο καθώς ο περιορισμός των γευμάτων, σε μια περίοδο μόλις οκτώ ωρών την ημέρα, συνδέθηκε με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δημοσίευσε μόνο μια περίληψη, αφήνοντας τους επιστήμονες να κάνουν εικασίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου της. Η μελέτη εξετάστηκε από άλλους εμπειρογνώμονες πριν από τη δημοσίευσή της, σύμφωνα με την AHA.

«Η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση φαγητού είναι δημοφιλής ως μέσο μείωσης της πρόσληψης θερμίδων», δήλωσε ο Keith Frayn, ομότιμος καθηγητής ανθρώπινου μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε δήλωσή του στο UK Science Media Center. «Η εργασία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι χρειαζόμαστε μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής. Αλλά αυτή η μελέτη αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα».

Η μελέτη
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Victor Zhong της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης, ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 20.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μελέτη εξέτασε τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια μαζί με στοιχεία θανάτων από το 2003 έως το 2019. Επειδή βασίστηκε εν μέρει σε έντυπα που απαιτούσαν από τους ασθενείς να ανακαλέσουν τι έτρωγαν κατά τη διάρκεια δύο ημερών, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχε περιθώριο για πιθανές ανακρίβειες. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς ήταν άνδρες και η μέση ηλικία ήταν 48 ετών.

Δεν ήταν σαφές πόσο καιρό οι ασθενείς συνέχισαν τη διαλειμματική νηστεία, αν και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τη συνέχισαν, σύμφωνα με τον Zhong.

Τα ευρήματα
Οι ασθενείς που έκαναν διαλειμματική νηστεία ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, ανέφερε ο ίδιος. Είχαν επίσης χαμηλότερη συχνότητα υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων βάσει αυτοαναφορών.

«Ελέγξαμε όλες αυτές τις μεταβλητές στην ανάλυση, αλλά η θετική συσχέτιση μεταξύ της 8ωρης χρονικά περιορισμένης διατροφής και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας παρέμεινε», πρόσθεσε ο Zhong.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο Lifestyle Scientific Sessions της AHA στο Σικάγο.

 

 

Πηγή:topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα