Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΈρευνα αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το εμφιαλωμένο νερό

Έρευνα αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το εμφιαλωμένο νερό

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα πλαστικού απειροελάχιστου μεγέθους, γνωστά και ως «νανοπλαστικά», τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως καταγράφει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», κατά μέσο όρο ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιέχει περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, δηλαδή από δέκα έως 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Νανοπλαστικά, η αόρατη απειλή

Πρόκειται για νανοπλαστικά, τόσο μικροσκοπικά που μπορούν να περάσουν από τα τοιχώματα των εντέρων και των πνευμόνων απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, και στη συνέχεια σε όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μπορούν να περάσουν μέσω του πλακούντα ακόμα και στα σώματα των εμβρύων. Οι επιστήμονες ελπίζουν να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις τους σε διάφορα βιολογικά συστήματα και οργανισμούς.

Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού αγγίζει τους 400 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες και το έδαφος ενώ πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται με πλαστικά, μεταξύ των οποίων και συνθετικά υφάσματα, αποβάλλουν σωματίδια ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Τα πλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό εντοπίστηκαν πρώτη φορά σε μελέτη του 2018 που μέτρησε κατά μέσο όρο 325 σωματίδια ανά λίτρο, ενώ μεταγενέστερες μελέτες ανακάλυψαν πολλαπλάσιους αριθμούς, αν και οι εκτιμήσεις σταματούσαν σε μεγέθη κάτω του ενός μικρομέτρου, δηλαδή στο όριο των νανοπλαστικών.

Η ανησυχητική μελέτη
Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται μικροσκοπία διεγερμένης σκέδασης Ραμάν και εφευρέθηκε από έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, τον βιοφυσικό του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, Γουέι Μιν. Επίσης, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με βάση τα δεδομένα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια δοκίμασαν τρεις μάρκες εμφιαλωμένου νερού που πωλούνται στις ΗΠΑ και ανέλυσαν πλαστικά σωματίδια μεγέθους μόλις 100 νανομέτρων. Εντόπισαν 110.000 έως 370.000 σωματίδια σε κάθε λίτρο, το 90% των οποίων ήταν νανοπλαστικά και τα υπόλοιπα μικροπλαστικά.

Πηγή:Reader.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα