Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΤα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πλήξουν τα αντίστοιχα περιφερειακά σύμφωνα τον πρώην πρύτανη...

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πλήξουν τα αντίστοιχα περιφερειακά σύμφωνα τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να πλήξει τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε συνέντευξη του στο “Κόκκινο”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αλμπάνης τα δημόσια πανεπιστήμια επί μια δεκαετία υπεχρηματοδοτούνται και παρά τον μισό προϋπολογισμό που λαμβάνουν έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους.

Ο ίδιος επισήμανε πώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που κατατάσσεται σε καλή θέση, 5η ή 6η θέση σε διεθνείς αξιολογήσεις, έχει αναλογία φοιτητών ανά διοικητικό υπάλληλο 140 προς 1, την ώρα που η Τουρκία και Ρουμανία έχουν αντίστοιχα 1 προς 40 και 1 προς 50, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου ανά 25 φοιτητές αντιστοιχεί ένας διοικητικός υπάλληλος. “Πανεπιστήμια αντίστοιχα σε τμήματα και μέγεθος με αυτά του Ιωαννίνων λαμβάνουν χρηματοδότηση από 10.000.000 ευρώ έως και 30.000.000 (Γαλλία) και το δικό μας μόλις 6.000.000 ευρώ. Το Ιωαννίνων έχει μόλις 250 διοικητικούς υπαλλήλους και αντίστοιχα του εξωτερικού έχουν 1.000 έως και 2.000 υπαλλήλους” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η εικόνα είναι αντίστοιχη σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο για συστηματική εξουθένωση των πανεπιστημίων, η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα. “Στέκονται χάρη στη δουλειά των καθηγητών και των ερευνητικών προγραμμάτων που διεκδικούν. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη πάμε καλά σε αυτό το κομμάτι και κρατάμε ένα επίπεδο σπουδών”, ενώ συνέχισε λέγοντας πως “Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, μισούς φοιτητές ίσως και λιγότερους και σταδιακά σε βάθος πενταετίας θα ακυρωθεί η λειτουργία τους και το ένα μετά το άλλο θα κλείνουν”.

Πηγή:alfavita.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα