Ακούγεται σαν σενάριο κακόγουστης ταινίας, αλλά κι’ όμως είναι πραγματικότητα. Γνωρίστε τον David Mazurek από το Μίσιγκαν του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έφερε στην προσοχή των ειδικών έναν από τους μεγαλύτερους μετεωρίτες που έχουν πέσει ποτέ στην περιοχή.
Η ιστορία ξεκινά το 1988, όταν ο Mazurek αγόρασε ένα αγρόκτημα στο Έντμορ του Μίσιγκαν. Καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τον ξεναγούσε, ο άνδρας παρατήρησε έναν περίεργο βράχο που κρατούσε την πόρτα ενός υπόστεγου. Ο ηλικιωμένος αγρότης του διηγήθηκε τότε μια ιστορία από τη δεκαετία του 1930, όταν αυτός και ο πατέρας του είδαν έναν μετεωρίτη να πέφτει στη Γη. Όπως ισχυρίζεται, το επόμενο πρωί τον ξέθαψαν από το φλεγόμενο σημείο συντριβής του και ακόμη ήταν ζεστός.
Ο αγρότης τόνισε ότι ο υποτιθέμενος μετεωρίτης είναι μέρος του αγροκτήματος και έτσι μπορεί να τον κρατήσει αν το αγοράσει.
Ο νέος ιδιοκτήτης έζησε εκεί για μερικά χρόνια πριν μετακομίσει. Κάπως έτσι, εν τέλει κράτησε τον “βράχο” για άλλα 30 χρόνια. Τον χρησιμοποιούσε ομοίως ως στοπ για την ίδια πόρτα και καμιά φορά τον έστελνε στο σχολείο με τα παιδιά του για να τον δείξουν στους συμμαθητές τους και να διηγηθούν την ιστορία του. Ωστόσο, ξαφνικά του μπήκε μια άλλη ιδέα, όταν άρχισε να διαβάζει ιστορίες άλλων ανθρώπων που έβρισκαν και πουλούσαν μικρά κομμάτια μετεωριτών που έπεφταν στις αυλές τους.
Ο Mazurek απευθύνθηκε τότε στη Mona Sirbescu, γεωλόγο στο Central Michigan University (CMU). Η Sirbescu, συνηθισμένη να διαψεύδει ελπιδοφόρους ισχυρισμούς για μετεωρίτες, απαντούσε συστηματικά “όχι” εδώ και 18 χρόνια.
Ωστόσο, αυτός ο ογκώδης “βράχος” ήταν διαφορετικός. Το δείγμα πήρε το ψευδώνυμο Edmore και ήταν πράγματι μετεωρίτης, με μια συμπαγή σύνθεση σιδήρου-νικελίου. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο πως στο 12% του αποτελείται από καθαρό νικέλιο.
Προφανώς, η αξιολόγηση αυτή έκανε πολύ χαρούμενο τον Mazurek που αποφάσισε να πουλήσει τον μετεωρίτη στο Πλανητάριο Abrams, δίνοντας το 10% ως δωρεά στο τμήμα γεωεπιστημών και ατμοσφαιρικών επιστημών του CMU.
Η τιμή ήταν $75,000. Ίσως το ακριβότερο στοπ πόρτας στην ιστορία.
Πηγή: wifinews.gr