Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός από τα κρούσματα στην Κίνα – Ποιες χώρες παίρνουν...

Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός από τα κρούσματα στην Κίνα – Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα

Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα της Ιταλίας να επιβάλει εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις αφίξεις από την Κίνα, καθώς οι πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σε μια συνάντηση την Πέμπτη δεν ενέκριναν την έκκληση της Τζόρτζια Μελόνι, της πρωθυπουργού της Ιταλίας, να ακολουθήσει το μπλοκ την κίνηση της Ρώμης να εφαρμόσει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε όλες τις αεροπορικές αφίξεις από την Κίνα ως απάντηση στην απόφαση του Πεκίνου να άρει όλες τις πολιτικές του για μηδενικό Covid.

Η Μελόνι προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η πολιτική της Ιταλίας, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, θα ήταν «αναποτελεσματικές εάν δεν ακολουθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε η Ευρώπη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ υποστήριξαν ότι η κατάσταση δεν δικαιολογεί αλλαγή στις εθνικές τους πολιτικές για τον κορωνοϊό.

Η επιτροπή υγείας και ασφάλειας της ΕΕ, που αποτελείται από αξιωματούχους των κρατών μελών, συμφώνησε την Πέμπτη ότι «ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία είναι ζωτικής σημασίας», προσθέτοντας: «Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Η Κομισιόν δήλωσε ότι η παραλλαγή BF.7 Omicron, που επικρατεί στην Κίνα, ήταν ήδη παρούσα στην Ευρώπη.

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας» αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ταξιωδικοί περιορισμοί έχουν πλέον καταργηθεί ωστόσο η κίνηση της Κίνας να καταργήσει τις δρακόντειες πολιτικές της για μηδενικό Covid, έχει πυροδοτήσει ένα κύμα κορωνοϊού που μολύνει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα κάθε μέρα.

Η τεράστια αύξηση των μολύνσεων και η αύξηση ταξιδιών από την Κίνα ώθησαν τις ΗΠΑ να απαιτήσουν αρνητικά τεστ για νέες αφίξεις.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ταϊβάν έχουν επίσης επιβάλει είσοδο με αρνητικό τεστ για τις κινεζικές αφίξεις, εν αναμονή ενός κύματος επισκεπτών.

Υπάρχουν φόβοι ότι οποιοδήποτε νέο στέλεχος θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από τις παραλλαγές που ήδη κυκλοφορούν για τις οποίες τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Δύση προσφέρουν καλή προστασία.

Η Ιταλία δήλωσε ότι το 52% των επιβατών σε μία πτήση μετά τα Χριστούγεννα από την Κίνα στο Μιλάνο είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής της ΕΕ την Πέμπτη, το γαλλικό υπουργείο Υγείας είπε ότι οι συνομιλίες υπογράμμισαν την ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική της ΕΕ, καθώς και για περισσότερα δεδομένα και για περαιτέρω εργασία σε μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και την ενημέρωση των ταξιδιωτών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σε αυτό το στάδιο, ο αριθμός των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ευρώπη είναι περιορισμένος και θα παραμείνει έτσι για αρκετές εβδομάδες, ενώ τα μέτρα της Κίνας για την επαναλειτουργία τίθενται σε εφαρμογή και τίθενται σε ισχύ».

Οι κυβερνήσεις των σκανδιναβικών χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν επίσης ότι δεν σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας ή αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες.

Η Νορβηγία και η Φινλανδία δεν εξέταζαν το ενδεχόμενο να επιβάλουν όρους στις αφίξεις από την Κίνα, επειδή υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός μολύνσεων από Covid στις χώρες και λίγοι ταξιδιώτες από το ασιατικό έθνος αυτή την εποχή, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. «Είναι άσκοπο», είπε ο Jari Jalava, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στην υγειονομική αρχή της Φινλανδίας, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συντονίζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους μας». Ο εκπρόσωπος Sebastian Gülde δήλωσε: «Μέχρι τώρα το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία ένδειξη ότι έχει προκύψει κάποια ανησυχητική παραλλαγή στο πλαίσιο της επιδημίας στην Κίνα, σε σύγκριση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία».

Η βρετανική κυβέρνηση είπε επίσης ότι επανεξετάζει εάν θα διενεργήσει ελέγχους για τον Covid στις αφίξεις από την Κίνα, αλλά επέμεινε ότι δεν υπάρχουν «σχέδια» για την επανεπιβολή ελέγχων στα σύνορα. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Βρετανία είχε ήδη βιώσει το κύμα Omicron που έπληξε την Κίνα, προσθέτοντας: «Τα εμβόλια μας λειτουργούν και το ποσοστό εμβολιασμού μας είναι εξαιρετικό». Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί τον επιπολασμό και την εξάπλωση των επιβλαβών παραλλαγών και η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι όλα τα διαθέσιμα διεθνή δεδομένα θα τηρούνται υπό εξέταση.

Χιλιάδες θάνατοι καθημερινά στην Κίνα
Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την Airfinity οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Μέχρι χθες, 28 Δεκεμβρίου, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.

Η Airfinity αναμένει 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Κίνα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Ζουνίου είπε σήμερα ότι μια ομάδα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχεδιάζει να αξιολογεί διαφορετικά τους θανάτους. Η ομάδα θα υπολογίζει τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας και τον αριθμό που θα αναμενόταν εάν δεν υπήρχε πανδημία. Υπολογίζοντας τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» η Κίνα θα μπορέσει να υπολογίσει τους δυνητικά υποτιμημένους θανάτους.

Πηγή:topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα