Όσοι αναρωτιέστε γιατί οι τουαλέτες των αεροπλάνων είναι τόσο άβολες και ενδεχομένως αναθεματίζατε τη στιγμή εκείνη όπου η χρήση της σας πέτυχε σε αναταράξεις, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε και να σκεφτείτε τον δύσμοιρο εκείνο Βρετανό που, τον περασμένο Ιούλιο, έπεσε θύμα εναέριων ακαθαρσιών.
Αλλά και να προβληματιστείτε, για ένα περιστατικό που, εκτός από ερωτήματα για τα αίτια του συμβάντος, γεννά και ευρύτερα, εύλογα ερωτήματα, τα οποία έχουμε θέσει ενδεχομένως στον εαυτό μας όταν βρισκόμαστε εντός αυτών: Για ποιον ακριβώς προορισμό (για να το πούμε κόσμια) ταξιδεύουν τα λύματα που αποθηκεύονται στις δεξαμενές αεροπλάνων;
Το συμβάν εκτυλίχθηκε μερικές χιλιάδες πόδια πάνω από το αεροδρόμιο του Χίθροου, το οποίο γνωστοποίησε ένας σύμβουλος αερομεταφορών σε σχετικό φόρουμ. Ο άτυχος Βρετανός που ζει κοντά στο Κάστρο του Ουίντσορ, είδε τις ακαθαρσίες να “σκεπάζουν” τον κήπο του σπιτιού του, τις ομπρέλες, τα τραπεζοκαθίσματα, δημιουργώντας ένα ομολογουμένως αποκρουστικό σκηνικό. “Ήταν έξω, στον κήπο του εκείνη τη στιγμή”, είπε ο σύμβουλος Karen Davis για να περιγράψει το σκηνικό με όσο λιγότερες λεπτομέρειες γινόταν: “Ήταν μία φρίκη. Πραγματική φρίκη”.
Το περιστατικό βέβαια, στάθηκε αφορμή για να συζητηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο απορρίπτονται τα λύματα από τις τουαλέτες των αεροπλάνων, αλλά και να εξεταστεί η πιθανότητα για επανάληψη του περιστατικού στο μέλλον.
Ένας άλλος σύμβουλος, ο John Bowden, σύμφωνα με τον Guardian, το χαρακτήρισε ως “μία στο δισεκατομμύριο”, για να βρει τη σύμφωνη γνώμη ενός συναδέλφου του (Geoff Paxton), ο οποίος απέδωσε την ατυχία στο χαμηλό υψόμετρο που ενδεχομένως “έβγαλε τα λύματα από τον εξαερισμό”, τονίζοντας πως, από την 40ετή εμπειρία του θεωρεί ότι ο κίνδυνος τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν είναι μάλλον απίθανος.
Σαφής εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, απάντηση για το ερώτημα που “αιωρείται” μαζί με τα λύματα. Πού ταξιδεύουν; Να θυμίσουμε εδώ, ότι οι σύγχρονες τουαλέτες αεροπλάνων φέρουν την υπογραφή του εμπνευστή James Kemper από το 1975. Πρόκειται για μία ευρεσιτεχνία που δημιούργησε μία δεξαμενή στην οποία αποθηκεύονται και από την οποία απορρίπτονται οι ανθρώπινες ακαθαρσίες. Σημαντικό tip: Αφού προσγειωθεί το αεροπλάνο! Κάτι που δεν έγινε στην Αγγλία.
Την ώρα όπου ένα μπλε υγρό το οποίο διαθέτουν οι τουαλέτες, το Skykem, απολυμαίνει και βοηθά στην εξάλειψη των οσμών, το υψόμετρο κάνει τη δική του δουλειά: Τα λύματα παγώνουν και κάπως έτσι αποφεύγονται περιστατικά όπως αυτό με “θύμα” τον άτυχο Βρετανό.