Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠοιες χώρες εφαρμόζουν τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ποιες χώρες εφαρμόζουν τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στη τηλε-σύνοδο κορυφής την Πέμπτη 25 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν πώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά – που ονομάζονται Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό – θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για να επιτρέψουν τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη εγκαίρως για το καλοκαίρι.

Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, ή που έχει αρνητικό τεστ, ή που πρόσφατα ανάρρωσε από τον ιό να ταξιδέψει εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένες μεμονωμένες χώρες, όπως η Δανία και η Εσθονία, έχουν ήδη περιγράψει σχέδια για τα λεγόμενα πιστοποιητικά εμβολίων. Και εκτός ΕΕ, το Ισραήλ διαθέτει το δικό του σύστημα.

Λειτουργεί ήδη στο Ισραήλ – πώς ναι;

Μια χώρα στην οποία λειτουργεί ήδη ένα διαβατήριο ή ένα πιστοποιητικό είναι το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει δύο δόσεις, και τον περασμένο μήνα κατάφερε να αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown.

Ένα “Green Pass” είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε έχει εμβολιαστεί πλήρως ή έχει αναρρώσει από το Covid-19.

Για να αποκτήσoυν πρόσβαση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας – όπως ξενοδοχεία, γυμναστήρια ή θέατρα – οι άνθρωποι πρέπει να δείξουν την κάρτα τους. Διατίθεται ως έντυπο πιστοποιητικό ή σε μια εφαρμογή, η οποία συνδέει τους χρήστες με τα δεδομένα του υπουργείου υγείας τους.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεθνή ταξίδια και το Ισραήλ έχει συνάψει συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο για να επιτρέψει στους πολίτες του με διαβατήρια εμβολιασμού να ταξιδέψουν σε αυτές τις δύο χώρες.

Μέσα σε εβδομάδες από τότε που ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι ο κορωνοϊός ήταν παγκόσμια πανδημία, δεκάδες εταιρείες έσπευσαν να ανακοινώσουν σχέδια για την προσφορά ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας ή αργότερα, διαβατηρίων εμβολίων. Αλλά πολλοί φαινόταν να αγνοούν τις τεράστιες κανονιστικές, ηθικές και τεχνικές προκλήσεις που εμπλέκονται.

Για να λειτουργήσει οποιοδήποτε τέτοιο πιστοποιητικό ή διαβατήριο, θα χρειαστούν δύο πράγματα – πρόσβαση στα επίσημα αρχεία εμβολιασμού μιας χώρας και μια ασφαλής μέθοδος αναγνώρισης ενός ατόμου και σύνδεσής τους με το αρχείο υγείας τους. Και εάν ένα τέτοιο ψηφιακό πιστοποιητικό γίνει αποδεκτό από τη συνοριακή δύναμη μιας άλλης χώρας, πιθανότατα θα πρέπει να συμμορφώνεται με κοινά πρότυπα που έχουν καθοριστεί από οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ ή η ΕΕ.

Υπάρχουν επίσης όλα τα είδη ζητημάτων απορρήτου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων – πόσο σίγουροι θα είναι οι χρήστες ότι τα εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα υγείας τους θα αποθηκευτούν με ασφάλεια και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε άλλες χρήσεις από έναν προγραμματιστή εφαρμογών ή την κυβέρνησή τους; Και η ίδια η ύπαρξη διαβατηρίων εμβολίων σημαίνει ότι όσοι επιλέγουν να μην έχουν ένα θα έχουν περιορισμένη ελευθερία;

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου, σε αντίθεση με πολλές χώρες, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό αντίθεση στην ιδέα της μεταφοράς εθνικής ταυτότητας.

Τι κάνει η Δανία;

Η Δανία έχει περιγράψει τα σχέδιά της για το πώς να χρησιμοποιήσει το coronapass εσωτερικά ως βασικό μέρος της χαλάρωσης των περιορισμών από το Πάσχα. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για διεθνή ταξίδια.

Οι περισσότεροι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν έως τις 21 Μαΐου, μόλις εμβολιαστούν πλήρως όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το κοινό θα πρέπει να δείξει απόδειξη εμβολιασμού, απόδειξη προηγούμενης μόλυνσης ή πρόσφατο αρνητικό τεστ για πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, εστιατόρια και κινηματογράφους, καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Δανοί έχουν ήδη ένα ασφαλές ψηφιακό πάσο που ονομάζεται NemID για πρόσβαση σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής υγείας, η οποία αναφέρει τα αρχεία υγείας και τα αποτελέσματα των τεστ ενός ατόμου. Από τα τέλη Μαρτίου, αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως απλή κάρτα κορωνοϊού.

Η Σουηδία αναφέρεται ότι εξετάζει παρόμοια σχέδια.

Ποιο είναι το σχέδιο στην Εσθονία;

Η Εσθονία – μία από τις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες στον κόσμο – σχεδιάζει να ξεκινήσει να εκδίδει πιστοποιητικά ψηφιακού εμβολιασμού από τον Απρίλιο.

Ο Kalle Killar, υφυπουργός Ηλεκτρονικής Υγείας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Θα λάβει τη μορφή κωδικού QR που θα σταλεί από μια πύλη υγείας που μπορεί να εκτυπωθεί ή να εμφανιστεί σε smartphone και θα εμφανίσει δεδομένα εμβολιασμού.

“Η έγκαιρη κυκλοφορία της εθνικής μας λύσης μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πιθανά εμπόδια στη χρήση του πιστοποιητικού. Επιπλέον, με τη λύση που ήδη λειτουργεί, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ από την πρώτη μέρα, μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, είπε ο κ. Κίλαρ.

Τι σκοπεύει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε στους βουλευτές ότι οι επισκέπτες στις παμπ θα μπορούσαν να κληθούν να παράσχουν πιστοποιητικό εμβολίου, λέγοντας ότι “μπορεί να εξαρτάται από μεμονωμένους δημοκράτες”.

Μια ανασκόπηση εξετάζει εάν οι άνθρωποι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στο BBC ότι εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να επιτρέπεται στους ανθρώπους να δείξουν αρνητικό τεστ.

Οι μισοί από όλους τους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον λάβει την πρώτη δόση εμβολίου Covid-19, με σχεδόν 27 εκατομμύρια εμβολιασμένους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα