Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΞεκινούν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας- Κιέβου εν μέσω ρωσικής πολιορκίας

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας- Κιέβου εν μέσω ρωσικής πολιορκίας

Ξεκινούν σήμερα στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με τη Μόσχα, χωρίς προϋποθέσεις.

“Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ”, δήλωσε η προεδρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε δηλώσεις τους χθες, ώρες μετά την ανακοίνωση για συμμετοχή του Κιέβου στις δθαπραγματεύεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία». Χθες, σε διάγγελμά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας τόνισε η χώρα του δεν θα δώσει ούτε μέτρο από το έδαφος της κασι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη μέχρι την έναεξη των διαπραγματεύσεων.

Υπό πολιορκία Kίεβο και Χάρκοβο

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Εξάλλου, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο του Χαρκόβου, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Την ίδια ώρα, ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα