Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚατά των αμβλώσεων η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά των αμβλώσεων η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Tις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συναντήσεις μεταξύ των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλδημοκρατών του S&D και των Φιλελευθέρων της Renew, σχετικά με την Μαλτέζα ευρωβουλευτή Ρομπέρτα Μετσόλα. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν το μέλλον της ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου, όπου οι τρεις πολιτικές ομάδες κατέληξαν τελικά στη συμφωνία που σφράγισε την τύχη της.

Στον απόηχο, η Renew, όπως και το S&D, κάλεσε τις δυνάμεις της να ψηφίσουν, την επόμενη μέρα, για την υποψήφια του ΕΛΚ και είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι δεν θα αντιπροτείνουν κανέναν εναντίον της Ρομπέρτα Μετσόλα. Έτσι, η γυναίκα που είναι, από τον Οκτώβριο του 2020, η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ασκεί καθήκοντα Προέδρου από το θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, στις 11 Ιανουαρίου, εκλέχθηκε επικεφαλής του οργάνου.

Οι άλλοι τρεις διεκδικητές -η Σουηδή Άλις Μπα Κούνκε, των Πρασίνων, ο Πολωνός Κοσμά Ζλοτόφσκι, των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών, και η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο, της ριζοσπαστικής αριστεράς- είχαν ούτως ή άλλως ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν. Για τη Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία γεννήθηκε πριν από 43 χρόνια, στις 18 Ιανουαρίου 1979, η εκλογή της αποτελεί ένα ωραίο δώρο γενεθλίων.

«Ήρθε η ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ηγηθεί μία γυναίκα», έγραψε στο Twitter. Πριν από αυτήν, δύο Γαλλίδες, από το κόμμα «Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία» («UDF»), και ως εκ τούτου το ΕΛΚ, ανέλαβαν αυτό το αξίωμα: η Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και η Νικόλ Φονταίν (1999-2002).

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, δικηγόρος, απόφοιτος του Κολλεγίου της Μπριούζ, ήταν για πρώτη φορά υποψήφια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004, αλλά μόλις το 2013 έγινε ευρωβουλευτής. Έκτοτε, ασχολείται με θέματα Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Διαφθοράς.

πηγή tvxs.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα