Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Οδύσσεια ενός 8χρονου αγοριού από το Μάλι – Ταξίδεψε μόνο του...

Η Οδύσσεια ενός 8χρονου αγοριού από το Μάλι – Ταξίδεψε μόνο του 3.500 μίλια για να πάει σχολείο στην Ευρώπη

Ένα αγόρι οκτώ χρόνων από το Μάλι, ταξίδεψε μόνο του διανύοντας 3.500 μίλια για να φτάσει στην Ευρώπη και να εκπληρώσει το όνειρό του: να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο. Την συγκλονιστική ιστορία του μικρού Ούμαρ, δημοσιεύουν η DailyMail και η Telegraph.

Ο Ούμαρ ζούσε σε έναν οικισμό κοντά στην Ταμπάγκα, στο δυτικό Μάλι, όπου μια μέρα πριν από τέσσερις μήνες έγινε επίθεση ομάδας ένοπλων τζιχαντιστών. Ο Ούραρ έφυγε τρέχοντας από το χωριό για να σωθεί και από εκείνη τη μέρα δεν κοίταξε πίσω του.

Διέσχισε περπατώντας την έρημο Σαχάρα, φυλακίστηκε και μετά από αρκετές περιπέτειες βρέθηκε σε ένα μικρό φουσκωτό σκάφος, που έπλεε από τις αφρικανικές αρχές προς την Ευρώπη. Μετά από ένα εφιαλτικό ταξίδι κατάφερε να φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος και τηλεφώνησε στον πατέρα του για να του πει πως είναι καλά.

Η Οδύσσεια του Ούμαρ άρχισε τη μέρα που έγινε η επίθεση των τζιχαντιστών στο χωριό του. Άφησε τους γονείς του κι έφυγε με κατεύθυνση προς την έρημο. Καθώς περπατούσε στην αφιλόξενη Σαχάρα ακολούθησε διάφορες ομάδες που περνούσαν την έρημο με τελικό προορισμό τη Λιβύη.

Στην Λιβύη όμως, ο Ούμαρ έπεσε στα χέρια μιας συμμορίας που τον ανάγκασε να εργάζεται σαν βοηθός μπογιατζή και συγκολλητής μετάλλων. Κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια τους και αποφάσισε να κάνει την πρώτη απόπειρα να διασχίσει την Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Λίγα μίλια ανοιχτά από τις ακτές της Λιβύης, το σκάφος στο οποίο επέβαινε ακινητοποιήθηκε από την λιβυκή ακτοφυλακή και όσοι ταξίδευαν με αυτό κατέληξαν στην φυλακή Άιν Ζάρα, στην Τρίπολη, που έχει την φήμη της ζούγκλας.

Ο Ούμαρ δραπέτευσε από την φυλακή μαζί με δύο ενήλικες, μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων και περπάτησε μέχρι τις ακτές Ζαουίγια, έξω από την Τρίπολη, όπου βρήκε τρόπο για να επιβιβαστεί σε ένα δεύτερο φουσκωτό με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές ακτές.

Στο φουσκωτό βρήκε ένα μεγαλύτερο αγόρι, που συμπτωματικά ονομαζόταν κι αυτό Ούμαρ και είχαν γνωριστεί στη φυλακή Άιν Ζάρα. Τα δύο αγόρια έμειναν το ένα δίπλα στο άλλο σε όλο το ταξίδι, σαν να ήταν αδέλφια.

Βρίσκονταν σε ένα φουσκωτό με άλλα 23 παιδιά και 60 ενήλικες, στο ταξίδι προς την Ευρώπη. Για μέρες το φουσκωτό παρασυρόταν από τα θαλάσσια ρεύματα, όταν ξαφνικά είδαν μπροστά τους ένα σκάφος. Ο Ούμαρ φοβήθηκε ότι ήταν λιβυκό και θα κατέληγε και πάλι στην φυλακή. Αλλά για καλή τους τύχη ήταν πλοίο της ΜΚΟ Ocean Viking.

Οι επιβαίνοντες στο φουσκωτό διασώθηκαν και οδηγήθηκαν στην Ανκόνα.

Η Άντζελα Νοτσιόνι, ιταλίδα δημοσιογράφος που βρισκόταν στο πλοίο της οργάνωσης Ocean Viking, είπε στην Telegraph ότι ο Ούμαρ «είναι ένα απίστευτο παιδί». Ο οκτάχρονος από το Μάλι αφηγήθηκε την ιστορία του στην Άντζελα Νοτσιόνι, η οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει ότι η ιστορία ήταν αληθινή. «Όσοι ήταν στο φουσκωτό μου είπαν ότι είναι αλήθεια και ο μικρός είναι εντελώς μόνος», λέει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Όταν ο Ούμαρ επιβιβάστηκε στο σκάφος των διασωστών υπέφερε από υποθερμία, αφυδάτωση και ήταν πολύ πεινασμένος.

Φτάνοντας το Ocean Viking στο λιμάνι της Ανκόνα, οι δύο Ούμαρ κρατούσε ο ένας το χέρι του άλλου για να μην αποχωριστούν. Πατώντας τα πόδια τους στο λιμάνι της Ανκόνα αγκαλιάστηκαν με ανακούφιση. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι σε όλο το σώμα του ο Ούμαρ είχε αμυχές και ένα κάταγμα στη φτέρνα.

Στο κέντρο υποδοχής προσφύγων υπήρχε κάποιος μεταφραστής από το Μάλι. Ο μικρός Ούμαρ δήλωσε πως οι γονείς του ήταν πίσω, στο Μάλι και θυμόταν το αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού του. Οι υπεύθυνοι του κέντρου υποδοχής του έδωσαν ένα τηλέφωνο για να μιλήσει με τους γονείς του.

Απάντησε ο πατέρας του. Ο Ούμαρ του είπε πως είχε φτάσει στην Ευρώπη και ρώτησε: «Μπαμπά, μπορώ τώρα να πάω στο σχολείο;».

Ο μικρός Ούμαρ είναι «πολύ έξυπνος» και «πολύ γενναίος», λένε όσοι τον γνώρισαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και κάνουν προσπάθεια να του εξασφαλίσουν μια θέση σε σχολείο της περιοχής, μαζί με άλλα παιδιά που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τους πολέμους, την πείνα και τη βία.

Πηγή:topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα