Στα 1.000 ευρώ τον μήνα, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2022, θέλει να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν τον κατώτερο μισθό στην Ισπανία η υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ, σε σχέση με τα 965 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα ο κατώτατος μισθός.
«Θα μου άρεσε να δω τον κατώτατο μισθό στα 1.000 ευρώ» τόνισε η Ντίαθ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή της με τους εκπροσώπους του κοινωνικού διαλόγου, τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, τις Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και UGT και τις οργανώσεις των εργοδοτών με αιχμή τη CEOE, λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή ψήφιση του νέου νόμου για τα εργασιακά, που επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, καταργεί την ελαστικοποιημένη εργασία και υιοθετεί νέο καταστατικό των εργαζομένων, προκαλώντας μεγάλη ρήξη με την αντεργατική μεταρρύθμιση του δεξιού Μαριάνο Ραχόι.
Την ίδια στιγμή, το Podemos παρουσίασε στη Μαδρίτη τις προτάσεις του για τη φορολογία παρουσία ενός σημαντικού επισκέπτη, του πρώην ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Για τον λόγο ίσως αυτόν η εκδήλωση του Podemos είχε τον τίτλο της στα αγγλικά, «Φορολογήστε τον πλούτο», με τον Κόρμπιν να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή των προτάσεων του κόμματος της ισπανικής Αριστεράς.
Οι συνολικές προτάσεις του Podemos για τη φορολογία με τίτλο «Η απαραίτητη δημοσιονομική μεταρρύθμιση για να φέρουμε σε πέρας τη συμφωνία συνασπισμού» στοχεύουν στην αύξηση της φορολογίας στον πλούτο, στη φορολόγηση των ιδιοκτητών άδειων κατοικιών και στην κερδοφορία των ηλεκτρικών εταιρειών, που αποτελούν ιστορικές διεκδικήσεις του Podemos, και φιλοδοξούν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά 30 δισ. ευρώ.
πηγή aftodioikisi.gr