Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους προβαίνουν Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

Στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους προβαίνουν Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

- Advertisement -

Στην επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους προτίθενται να προχωρήσουν Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία από τις 28 Μαΐου.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Συγκεκριμένα το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Για «ιστορική» στιγμή, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βλέποντας σε αυτήν «τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή». Πρόκειται για «ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (…) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Την ικανοποίησή του για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο την χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα». «Το θεωρούμε σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία καλεί «τις χώρες σε όλον τον κόσμο να αναγνωρίσουν τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά» των Παλαιστινίων. Η «θαρραλέα αντίσταση» των Παλαιστινίων οδήγησε τρεις χώρες (τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία) να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. «Οι διαδοχικές αυτές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αυτής αντίστασης και της ιστορικής επιμονής του παλαιστινιακού λαού, πιστεύουμε ότι πρόκειται για σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα», σημείωσε ο Ναΐμ.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα