Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΟι 10 πιο καλοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο για το 2022

Οι 10 πιο καλοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο για το 2022

- Advertisement -

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς απαγορεύεται να εισέλθει στις ΗΠΑ καθώς δεν έχει λάβει το εμβόλιο Covid-19. Ο Ρότζερ Φέντερερ παραμένει εκτός δράσης με τραυματισμό στο γόνατο. Η Σερένα Γουίλιαμς θα αγωνιστεί σε εκείνο που αναμένεται να είναι το τελευταίο της Γκραν Σλαμ και ο Ραφαέλ Ναδάλ, που παλεύει με έναν τραυματισμό στην κοιλιακή χώρα, αναγνωρίζει ανοικτά ότι η δική του απόσυρση μπορεί να είναι επικείμενη.

Το U.S. Open, το οποίο ξεκινά στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα με 2,6 εκατομμύρια δολάρια να προβλέπεται να πληρωθούν στους πρωταθλητές του απλού, δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει σε αυτά τα τέσσερα αστέρια για να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας στα τερέν του κάθε χρόνο. Πολλοί, ωστόσο ανερχόμενοι παίκτες είναι έτοιμοι να τους αντικαταστήσουν στο στερέωμα του τένις – και ήδη σημειώνουν πρόοδο οικονομικά.

Σε ηλικία 41 ετών, ο Φέντερερ παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας στον κόσμο για 17η συνεχόμενη χρονιά, αποκομίζοντας περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων και αμοιβών ατζέντηδων τους τελευταίους 12 μήνες, παρόλο που δεν έπαιξε ούτε έναν αγώνα, ωστόσο η δεύτερη θέση ανήκει πλέον σταθερά στην 24χρονη Ναόμι Οσάκα, η οποία κέρδισε περίπου 56,2 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο. Ακολουθείται στην πρώτη πεντάδα από τους Γουίλιαμς (35,1 εκατομμύρια δολάρια), Ναδάλ (31,4 εκατομμύρια δολάρια) και Τζόκοβιτς (27,1 εκατομμύρια δολάρια), αμέσως πίσω τους ωστόσο βρίσκεται η 19χρονη Έμα Ραντικάνου, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στην ηγετικά δεκάδα κερδών από το τένις του Forbes στο Νο. 6 με 21,1 εκατ. δολάρια. Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο 26χρονος Ρώσος που είναι ο κορυφαίος άνδρας παίκτης στον κόσμο, συγκέντρωσε περίπου 19,3 εκατομμύρια δολάρια για να φτάσει στο Νο. 7 και ο Κάρλος Αλκαράθ, ένας 19χρονος από την Ισπανία, εισήλθε στη δεκάδα στο Νο 10 με 10,9 εκατομμύρια δολάρια.

Αθροιστικά, οι δέκα κορυφαίοι ως προς την αμοιβή τους παίκτες τένις εκτιμάται ότι κέρδισαν 316 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν σταθερά από τα 320 εκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους και κάτω από τα 343 εκατομμύρια δολάρια του 2020. Το σύνολο ωστόσο των 285 εκατομμυρίων δολαρίων από χορηγίες, εμφανίσεις και άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες αντιπροσωπεύει ένα υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 281 εκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους.

Η έγχυση νέου αίματος αποτελεί καλά νέα για ένα άθλημα που κυριαρχείται από τα ίδια ονόματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η 40χρονη Γουίλιαμς, η οποία ανακοίνωσε σε ένα άρθρο της στις 9 Αυγούστου για τη Vogue ότι ετοιμάζεται να αποσυρθεί, έχει κερδίσει 23 τίτλους Grand Slam στο ατομικό – ρεκόρ για την εποχή των Open στο τένις – και έχει κερδίσει περισσότερα από 440 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της καριέρας της, ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για αθλήτρια. Η εκτιμώμενη περιουσία της στα 260 εκατομμύρια δολάρια την κατατάσσει στην 90η θέση μεταξύ των πλουσιότερων αυτοδημιούργητων γυναικών της Αμερικής.

Από την πλευρά των ανδρών, ο 36χρονος Ναδάλ, νικητής των φετινών Australian Open και French Open, έχει κερδίσει 22 Grand Slam στο ατομικό – επίσης ρεκόρ. Ο 35χρονος Τζόκοβιτς έχει 21 μετά τον θρίαμβό του στο Γουίμπλεντον τον περασμένο μήνα και ο Φέντερερ έχει 20. Στα τελευταία 76 Slam, που χρονολογούνται από το 2003, μόλις 13 τίτλους στο ατομικό ανδρών έχει κερδίσει κάποιος άλλος. Και οι τρεις σούπερ σταρ έχουν υπάρξει εξίσου τρομεροί εκτός γηπέδου: ο Φέντερερ είναι ένας από τους μόλις επτά αθλητές που έχουν κερδίσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια προ φόρων, ενώ ο Ναδάλ έχει κερδίσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και ο Τζόκοβιτς περισσότερα από 470 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυριαρχία τους ήταν τόσο πλήρης που οι ειδικοί του τένις μιλούν για μια “χαμένη γενιά” – παίκτες από 27 έως 33 χρόνων που δεν ανέβηκαν ποτέ στην κορυφή του αθλήματος επειδή οι Τρεις Μεγάλοι διήρκεσαν τόσο πολύ. Ωστόσο, είτε επειδή αυτή η νέα ομάδα παικτών είναι πιο ταλαντούχα, είτε απλώς ότι ο Φέντερερ και ο Ναδάλ αρχίζουν επιτέλους να παραχωρούν τα πρωτεία, το ανδρικό τένις φαίνεται έτοιμο να μπει στη νέα εποχή του σύντομα, με τους Μεντβέντεφ και Αλκαράθ να νιώθουν την ανάσα – στην κούρσα κερδών – του 23χρονου Κάσπερ Ρουντ (περίπου 10,4 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο) και του 24χρονου Στέφανου Τσιτσιπά (8,9 εκατομμύρια δολάρια), καθώς και του 25χρονου Αλεξάντερ Ζβέρεφ (8,3 εκατομμύρια δολάρια).

Οι πιο καλοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο για το 2022

1. $90 εκατ

Ρότζερ Φέντερερ
ΗΛΙΚΙΑ: 41 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ελβετία | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: 0 $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 90 εκατ. $

Ο Φέντερερ, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα εδώ και σχεδόν 14 μήνες, έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επιστρέψει στα τερέν αυτό το φθινόπωρο, με το βλέμμα στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα στο Wimbledon, όπου έχει κερδίσει οκτώ από τους 20 τίτλους του Grand Slam. Ακόμη όμως και όταν είναι περιορισμένος λόγω τραυματισμών, ο Φέντερερ παραμένει ο κορυφαίος παίκτης του, με τα ασυναγώνιστα 90 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια κέρδη εκτός γηπέδου από χορηγούς όπως οι Uniqlo, Credit Suisse και Rolex. Κατέχει επίσης σημαντικό μετοχικό κεφάλαιο στην On, την ελβετική μάρκα αθλητικών παπουτσιών που εισήλθε στο χρηματιστήριο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

2. $56,2 εκατ

Ναόμι Οσάκα
ΗΛΙΚΙΑ: 24 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ιαπωνία | ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: $1,2 εκατ. • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 55 εκατ. $

Η Οσάκα ταλαιπωρείται από τραυματισμούς στην πλάτη, στην κοιλιά και στον αχίλλειο τένοντα και έχει δει τον εαυτό της να υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη της να πέφτει στο 44. Ωστόσο αποτελεί έναν κολοσσό του μάρκετινγκ, υποστηρίζοντας σχεδόν 20 επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσθηκών FTX, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και της Modern Health, μιας πλατφόρμας ψυχικής υγείας. Τον Μάιο, η Οσάκα και ο επί χρόνια ατζέντης της, Stuart Duguid, ίδρυσαν ένα αθλητικό πρακτορείο, το Evolve, υπογράφοντας σύντομα ως πελάτη τον Αυστραλό αστέρα του τένις, Nick Kyrgios. Τον Ιούνιο, ξεκίνησε μια εταιρεία media ονόματι Hana Kuma σε συνεργασία με την SpringHill Company του LeBron James και η σειρά περιποίησης επιδερμίδας της, Kinlò, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, άρχισε πρόσφατα να εμφανίζεται στα ράφια της Walmart και ανακοίνωσε συμφωνίες έγκρισης με πέντε αθλητές κολεγίων.

3. $35,1 εκατ

Σερένα Γουίλιαμς
ΗΛΙΚΙΑ: 40 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: ΗΠΑ | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: 0,1 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 35 εκατ. $

Το συγκλονιστικό άρθρο της Ουίλιαμς με το οποίο ανακοινώνει την επικείμενη απόσυρσή της αναγνώρισε ότι δεν θα ήθελε να αποχωρήσει ακριβώς έτσι – έναν τίτλο πίσω από το ρεκόρ όλων των εποχών της Μάργκαρετ Κορτ των 24 τροπαίων. Ωστόσο θα παραμείνει πολύ απασχολημένη με την εταιρεία της Serena Ventures, η οποία έχει επενδύσεις σε περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και ανακοίνωσε ένα fund ύψους 111 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο. Η Williams, η οποία γίνεται 41 τον επόμενο μήνα, έχει επίσης συμφωνίες υποστήριξης με σχεδόν 12 επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Gucci και Michelob Ultra, και μπορεί να περιμένει τουλάχιστον μερικές από αυτές να συνεχίσουν μέχρι την αποχώρησή της από το τένις. Για παράδειγμα, η Μαρία Σαράποβα -ίσως το πιο κοντινό της ανάλογο, με κέρδη 325 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια καριέρα στο τένις που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020- συνεχίζει να προωθεί τη Nike, την Evian και την Porsche.

4. $31,4 εκατ

Ραφαέλ Ναδάλ
ΗΛΙΚΙΑ: 36 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ισπανία | ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 6,4 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 25 εκατ. $

Ο Ναδάλ, που επέστρεψε στα τερέν μετά από ένα διάλειμμα από το τένις το 2021 για να αντιμετωπίσει μια σπάνια πάθηση στο πόδι του, γνωστή ως σύνδρομο Müller-Weiss, θα παίξει το πρώτο του US Open από το 2019 και έχει σταθερούς εταιρικούς συνεργάτες, όπως οι Nike, Kia και Ρολόγια Richard Mille. Το κυνήγι του για ένα Grand Slam εντός 2022 τελείωσε τον Ιούλιο, όταν ενόχληση στην κοιλιακή χώρα τον ανάγκασε να αποσυρθεί από το Wimbledon πριν από τον ημιτελικό, ωστόσο έλαβε οικονομική ώθηση από τις νίκες του στο Australian Open και στο French Open – συνολικά 4,4 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικό έπαθλο συν τα μπόνους από τους χορηγούς. Είναι επίσης επενδυτής στο εστιατόριο Tatel, το οποίο άνοιξε παράρτημα στο Μπέβερλι Χιλς τον περασμένο Σεπτέμβριο.

5. $27,1 εκατ

Νοβακ Τζοκοβιτς
ΗΛΙΚΙΑ: 35 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Σερβία | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: 7,1 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 20 εκατ. $

Ο Τζόκοβιτς είχε ένα μαγικό 2021, κερδίζοντας τα τρία πρώτα μεγάλα πρωταθλήματα της χρονιάς και χάνοντας το Slam με ήττα στον τελικό του U.S. Open. Το 2022 ήταν για εκείνον λιγότερο ομαλό, ωστόσο. Η απόφασή του να μην λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 τον ανάγκασε να χάσει το Australian Open, ενώ παίζει χωρίς “μπαλώματα” στα μανίκια του – προσοδοφόρα σημεία για χορηγίες – αφού χώρισε τους δρόμους με την Peugeot και την UKG. Το καθεστώς του εμβολιασμού του απαιτούσε επίσης να αποσυρθεί από το τουρνουά προθέρμανσης του U.S. Open έξω από το Σινσινάτι τον Αύγουστο και θα τον κρατήσει εκτός του τουρνουά την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο ο Τζόκοβιτς εξακολουθεί να μετρά ως χορηγούς τους Asics, Head, Hublot, Lacoste, NetJets και Raiffeisen Bank.

6. $21,1 εκατ

Έμμα Ραντουκάνου
ΗΛΙΚΙΑ: 19 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Βρετανία | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: 3,1 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 18 εκατ. $

Η Raducanu ήταν άγνωστη τέτοιον καιρό πέρυσι, στον αριθμό 150 της παγκόσμιας κατάταξης. Στη συνέχεια ήρθε η νίκη της στο U.S. Open σε ηλικία 18 ετών και μια πλημμυρίδα από χορηγίες, με τις British Airways, Dior, Evian, HSBC, Porsche, Tiffany και Vodafone να ενώνονται με τη Nike στην “ποδιά” της. Δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο, “πέφτοντας” στον δεύτερο γύρο φέτος στο Australian Open, στο French Open και στο Wimbledon, ωστόσο τα brands θέλουν να συνδεθούν έτσι κι αλλιώς με παίκτες που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι για χρόνια.

7. $19,3 εκατ

Ντανιήλ Μεντβέντεφ
ΗΛΙΚΙΑ: 26 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ρωσία | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: 7,3 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 12 εκατ. $

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος κέρδισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του U.S Open πέρυσι, κερδίζοντας έτσι τον πρώτο του μεγάλο τίτλο, έχει περάσει μεγάλο μέρος της χρονιάς μονομαχώντας με τον Σέρβο σταρ για το Νο. 1 της κατάταξης. Το Wimbledon απαγόρευσε στον Μεντβέντεφ και άλλους Ρώσους παίκτες να αγωνιστούν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η επακόλουθη απόφαση των ATP και WTA Tours να αφαιρέσουν από το τουρνουά πόντους κατάταξης τον βοήθησε να παραμείνει στην κορυφή, με τον Τζόκοβιτς να βρίσκεται τώρα στο Νο. 6. Όλοι οι Ρώσοι παίκτες πρέπει να περπατήσουν σε ένα τεντωμένο σκοινί μάρκετινγκ, καθώς η εισβολή της χώρας τους τούς κοστίζει, ωστόσο ο Μεντβέντεφ έχει κρατήσει όλους τους χορηγούς του, συμπεριλαμβανομένου του Lacoste και δύο προσθηκών από το περασμένο φθινόπωρο, της μάρκας gaming εξοπλισμού HyperX και του κινεζικού αποστακτηρίου Guojiao 1573. Υπέρ του Μεντβέντεφ: διαμένει στο Μονακό και ο μοναδικός του χορηγός με έδρα τη Ρωσία, η Tinkoff Bank, έχει αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.

8. $13,2 εκατ

Κέι Νισικόρι
ΗΛΙΚΙΑ: 32 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ιαπωνία | ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ: 0,2 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 13 εκατ. $

Ο Nishikori, φιναλίστ του U.S. Open του 2014, ήταν εξαιρετικό προϊόν μάρκετινγκ στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας 30 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα εκτός γηπέδου κάθε χρόνο από το 2016 έως το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes. Οι ρωγμές άρχισαν να εμφανίζονται πέρυσι, όταν το Forbes τον κατέταξε περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες και οι τραυματισμοί τον έχουν παραγκωνίσει από τον Οκτώβριο, με τον αθλητή να βρίσκεται πλέον στην 365η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ωστόσο, η υποστήριξή του σε σχέση με μισή ντουζίνα επωνυμων brand, συμπεριλαμβανομένων των Uniqlo, Japan Airlines και Airweave, τον κρατά ακόμη πιο μπροστά από κάθε άνδρα τενίστα ο οποίος δεν ονομάζεται Federer, Nadal ή Djokovic στον “πίνακα” της εκτός γηπέδου δραστηριότητας.

9. $12 εκατ

Βένους Γουίλιαμς
ΗΛΙΚΙΑ: 42 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: ΗΠΑ | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: $0,03 εκατ. • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 12 εκατ. $

Η Williams, στην οποία δόθηκε μια wild card για να αγωνιστεί στο U.S. Open, είναι μαζί με την αδελφή της, Serena, μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του τένις, παρόλο που έχει παίξει μόλις τρία τουρνουά ατομικού φέτος και βρίσκεται στο Νο. 1.445 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό είναι αποτέλεσμα απομάκρυνσης από τις παραδοσιακές χορηγίες του τένις – οι οποίες τιμωρούν τους παίκτες που χάνουν τουρνουά ή πέφτουν στην κατάταξη – υπέρ των συμφωνιών που κεφαλαιοποιούν τη διασημότητά της. Οι συνεργάτες της περιλαμβάνουν τώρα την Blue Cross Blue Shield, τον κατασκευαστή ιατρικών συσκευών αισθητικής Venus Concept και την επωνυμία αυτοφροντίδας Asutra (όπου διατελεί επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος), καθώς και την πρόσφατη προσθήκη Lacoste. Η Williams έχει επίσης μια προσοδοφόρα πλευρά, με 30 events να έχουν προγραμματιστεί για φέτος, ενώ είναι και συνιδρύτια του Happy Viking, δημιουργού ενός μείγματος αντικατάστασης γεύματος και ανακοίνωσε έναν κύκλο χρηματοδότησης 2 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

10. $10,9 εκατ

Κάρλος Αλκαράθ
ΗΛΙΚΙΑ: 19 | ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ισπανία | ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: 5,9 εκατ. $ • ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: 5 εκατ. $

Ο Alcaraz ανέβηκε φέτος στην παγκόσμια κατάταξη του ατομικου στο Νο. 4, από το Νο. 33 τον Ιανουάριο και έγινε ο νεότερος παίκτης στην πεντάδα του ATP Tour μετά τον Rafael Nadal το 2005. Η εθνικότητα του και η φήμη του στα χωμάτινα γήπεδα έχουν προκαλέσει περαιτέρω συγκρίσεις με τον Nadal, ο οποίος με 6,4 εκατομμύρια δολάρια είναι επίσης ο μόνος άνδρας παίκτης που έχει ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια του Alcaraz στο γήπεδο το 2022. Οι χορηγοί, βλέποντας έναν παίκτη που θα μπορούσε να κυριαρχήσει για χρόνια, άρχισαν να συρρέουν στον νεαρό Ισπανό, με τη Rolex, τη μάρκα περιποίησης δέρματος ISDIN, την εταιρεία παραγωγής κρέατος ElPozo Alimentación και την BMW να υπογράφουν συμφωνίες συνεργασίας μαζί του τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Πηγή: capital.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα