Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧειμερινό ηλιοστάσιο: Αύριο η μεγαλύτερη νύχτα του 2023

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Αύριο η μεγαλύτερη νύχτα του 2023

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2023 ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο που σημαίνει ότι αρχίζει επίσημα ο Χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους. Έπειτα οι νύχτες αρχίζουν σιγά – σιγά να μικραίνουν, μέχρι να εξισωθούν με τη ημέρα, κατά τη διάρκεια της ισημερίας.

Τι είναι το ηλιοστάσιο

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (τον χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του Χειμώνα. Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Η λέξη ηλιοστάσιο προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι» / «στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και στους υπόλοιπους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Ορίζονται αντίστοιχα ως οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής του πλανήτη εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη γύρω από αυτόν.

Αύριο η μεγαλύτερη νύχτα του 2023

Tο χειμερινό ηλιοστάσιο για φέτος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 5:27 το πρωί.

Σύμφωνα με το «Time and Date», την Παρασκευή η διάρκεια της ημέρας στην Ελλάδα θα είναι μόλις 9 ώρες, 31 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια της νύχτας θα ξεπεράσει τις 14 ώρες. Η ανατολή του ηλίου θα σημειωθεί στις 7:37 και η δύση στις 17:09.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του Χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το Καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

 

Πηγή:enikos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα