Κάλεσμα στον κόσμο να εμβολιαστεί έκανε, για άλλη μια φορά, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε κοινωνικούς εταίρους σε αυτή την προσπάθεια εμβολιασμού. Μπορεί να είναι η Εκκλησία, ποδοσφαιρικοί ή πολιτιστικοί σύλλογοι, μπορεί να είναι απλοί άνθρωποι».
Τι δήλωσε για τον ανεμβολίαστο Τσιτσιπά
Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, αλλά και τη νοσηλεία ενός προβεβλημένου τραγουδιστή.
«Αυτές οι φωνές νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι δηλώνουν είναι πρώτον επικίνδυνο για τους ίδιους και δευτερευόντως είναι επικίνδυνες για την κοινωνία διότι αποτελούν ινδάλματα, με μεγάλη απήχηση στους ανθρώπους της ηλικίας τους. Αν πρέπει να πω κάτι για το θέμα του Τσιτσιπά είναι ότι είμαστε υπερήφανοι για το που έχει πάει το τένις. Τον θέλουμε υγιή. Για να παραμείνει υγιής θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ η ομάδα που τον προπονεί και φροντίζει τη φυσική του κατάσταση για να τον εμβολιάσει. Και αυτό γιατί μπορεί να κινδυνεύσει, γιατί το 1% των νέων το περνάει βαριά. Ακόμη και αν το περάσει ήπια, υπάρχει χρόνια νόσος που μπορεί να του αφήσει μια ευαισθησία σε κάποιο σημαντικό οργανικό σύστημα. Καταλαβαίνεται δηλαδή πως ότι χτίζει κανείς χρόνια στην καριέρα του μπορεί να γκρεμιστεί σε μια εβδομάδα, συνεχώς το team θα πρέπει να προσέξει πώς θα χειριστεί το θέμα του εμβολιασμού σε αθλητές τόσο μεγάλου επιπέδου», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Δίνοντας συνέχεια στο θέμα από την κοινωνική του σκοπιά ο γνωστός ιατρός τόνισε πώς «από ένα παιδί 23 χρονών δεν περιμένεις να σκεφτεί ώριμα και σωστά. Το περιμένεις από λίγα παιδιά που έχουν την εμπειρία και το μέτρο το κατάλληλο για να έχουν την ενσυναίσθηση για να μιλήσουν για την κοινωνία ολόκληρη. Σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη ευθύνη το κοινωνικό σύνολο, οι γονείς και οι παππούδες που τονίζουν πάρα πολύ το εγώ τους χωρίς να τους δίνουμε συμβουλές και οδηγίες ώστε να τους αποδείξουμε ότι το εγώ συνυπάρχει σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η κρατούσα άποψη της νεολαίας -που είναι αυτή που εξέφρασε ο Στέφανος- δεν είναι σωστή και η ευθύνη αφορά εμάς και την ανατροφή που τους δώσαμε».
Τι δήλωσε για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κρήτη
«Η Κρήτη δέχεται μια μεγάλη πίεση. Είναι και μια περιφέρεια που είναι αυτοδύναμη από πλευράς νοσοκομειακής κάλυψης και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Από πλευράς απλών κλινών Covid δεν υπάρχει πρόβλημα διότι βρισκόμαστε στο 60 – 65% της ισχύος που μπορούμε να αναπτύξουμε. Το πρόβλημα υπάρχει στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες λειτουργούν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν έχουν αναπτύξει άλλα κρεβάτια», δήλωσε ο κ. Τζανάκης για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
«Το ΕΚΑΒ έχει φροντίσει να υπάρχει ένα πανελλήνιο σύστημα εφημεριών ώστε ο άρρωστος να μπορεί να διακομισθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας. Έτσι, όπως η Κρήτη δέχθηκε στο παρελθόν αρρώστους από τη Λήμνο, έτσι μπορεί -αν παραστεί ανάγκη- να συμβεί κάτι ανάλογο».
Ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε μετά τις διακοπές
«Καταρχήν πρέπει να προσέξουμε ατομικά ο καθένας. Γυρνώντας από τις διακοπές μπαίνουμε σε ένα διάστημα “αυτοκαραντίνας” τεσσάρων – πέντε ημερών, κάνουμε απανωτά τεστ και εφόσον είμαστε υγιείς επιστρέφουμε στις δουλειές μας. Αυτό είναι μια ατομική ευθύνη που πρέπει να τηρηθεί. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, στα σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους μαζικής συγκέντρωσης τα οποία θα εκπονήσουν οι ειδικοί, τα οποία θα είναι διαφορετικά για τους εμβολιασμένους και διαφορετικά για τους ανεμβολίαστους, με επίκεντρο τα πάρα πολλά τεστ».