Χρήσιμα εργαλεία αντιμετώπισης και πρόληψης των απειλών του εδάφους είναι πλέον στη διάθεση των ενδιαφερομένων, στο διαδίκτυο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και εδαφολογικούς χάρτες.
Πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Soil Sustainability (So.S.), με τον πλήρη τίτλο «Αειφορική διαχείριση εδάφους στην υδρολογική λεκάνη Ανθεμούντα με βάση την Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική εδάφους».
Η παρουσίαση των εργαλείων και των τεχνικών αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν το έδαφος αποτελούν και το θέμα ημερίδας που ολοκληρώνεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) και την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ.
Οπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο χημικός μηχανικός, διευθυντής τοπικής ανάπτυξης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Σωκράτης Φάμελλος, υλοποιήθηκαν 4 δράσεις από το πρόγραμμα «So.S.» που διαχειρίστηκε η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ.
«Πρόκειται για ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων για το πώς αντιμετωπίζεται η διάβρωση, ένα εργαλείο διαχείρισης ρυπασμένων εδαφών και έναν εδαφολογικό χάρτη του Ανθεμούντα, ενώ εκδόθηκε και ηλεκτρονικό εγχειρίδιο αντιμετώπισης της στεγανοποίησης για όλους τους οικισμούς της Ελλάδας», τόνισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα εργαλεία βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο (www.lifesos.eu) με ελεύθερη χρήση.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσδιορίσει τις οκτώ βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πρόκειται για τη διάβρωση, την απομείωση οργανικών υλών, τη ρύπανση, την αλάτωση, τη συμπύκνωση (συμπίεση), την απώλεια εδαφικής βιοποικιλότητας, τη σφράγιση (στεγανοποίηση), τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες.
Σε όλη την έκταση της Κοινότητας, το έδαφος δέχεται αυξανόμενη περιβαλλοντική πίεση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου, όπως οι ακατάλληλες γεωργικές και δασοκομικές πρακτικές, η βιομηχανική δραστηριότητα, ο τουρισμός, η αστική ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες αυτές βλάπτουν την ικανότητα του εδάφους να συνεχίσει να επιτελεί στο ακέραιο της καίριας σημασίας πολυποίκιλες λειτουργίες του.
agelioforos.gr