Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣτις επάλξεις οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας για τα χημικά απόβλητα

Στις επάλξεις οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας για τα χημικά απόβλητα

.

Ψήφισμα ενάντια στην απόθεση των αποβλήτων της Tosoh Hellas στον δήμο Χαλκηδόνας εξέδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής.

“ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ TOSOH HELLAS ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Αγαπητοί συνδημότες. Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας έχει αποφασίσει να μετατρέψει τη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το Δήμο Χαλκηδόνας, σε μια περιοχή υποβαθμισμένη και οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά. Αναρωτιόμαστε αν στόχος τους είναι να μετατρέψουν τα χωριά μας σε χαβούζα όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά ο αντιπεριφερειάρχης κος Τζιτζικώστας επιτρέπουν στην πολυεθνική εταιρεία παραγωγής υλικών μπαταριών ΤOSOH Hellas (πρώην ΤΕΚΟΣΑ), να αποθέσει για τα επόμενα 20 χρόνια 600.000 τόνους χημικών αποβλήτων της σε χωράφια του αγροκτήματος της περιοχής μας. Και αναρωτιέται κανείς πώς αυτοί οι άνθρωποι , τους οποίους εμείς ψηφίζουμε για να υπερασπίζονται τα δικά μας δικαιώματα και όχι μιας συγκεκριμένης πολυεθνικής, πήραν μια τέτοια απόφαση χωρίς να υπολογίσουν τα εξής:

1. Η περιοχή στην οποία θέλει η εταιρεία να αποθέσει το απόβλητό της είναι μια περιοχή υψίστου φυσικού κάλλους δίπλα ακριβώς από τον Αξιό ποταμό (ο οποίος χαρακτηρίζεται ως προστατευμένη ζώνη natura) και σε αποστάσεις 1,5 χλμ. από το Πρόχωμα, 2,5 χλμ. από τη Γέφυρα και σε απόσταση 300 μ. από προϊστορικό οικισμό.
2. Η Περιφέρεια όφειλε να έχει ΧΥΤΕΑ όπου θα θάβονται τα βιομηχανικά απόβλητα. Επειδή στάθηκαν ανίκανοι μέχρι τώρα να χωροθετήσουν κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός να μεταμορφώσουν την περιοχή αυτή σε ΧΥΤΕΑ όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα αποθέτονται όλα τα απόβλητα των βιομηχανιών. Μήπως τελικά αυτό είναι που επιδιώκουν;
3. Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα ( Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο, Βανάδιο, Αντιμόνιο κ.λ.π.) αλλά και σε αρσενικό.
4. Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Α.Π.Θ. στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
5. Η μελέτη της TOSOH, η οποία παρουσιάζει τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων και του αρσενικού σε ανεκτά επίπεδα, έγινε από την ίδια σε ιδιωτικό εργαστήριο της επιλογής της, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει σε κάποιο πιστοποιημένο πανεπιστημιακό εργαστήριο τον παραμικρό έλεγχο για τη σύσταση του υλικού, αλλά δέχθηκε αυτούσιο το πόρισμα της εταιρείας.
6. Ακόμη και αν οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων είναι όπως τις δίνει η εταιρεία, κανένας τους δεν αποκλείει την πιθανότητα η σύσταση αυτή να αλλάξει αύριο προς το χειρότερο, πράγμα που αναφέρει και η εισηγήτρια στην εισήγησή της στην Περιφέρεια: «Εάν η σύσταση του αποβλήτου τροποποιηθεί….. να ειδοποιηθεί η αδειοδοτούσα αρχή (Περιφέρεια) προκειμένου να επαναξεταστεί ο τρόπος διάθεσης του αποβλήτου».

Άκου να δεις τι μας λένε… Θα μας πει δηλαδή αύριο η εταιρεία ότι «σας ρίχνω τώρα απόβλητο που είναι πιο επιβαρυμένο σε βαρέα μέταλλα και αρσενικό»; Στην Ελλάδα ζούμε… Και εντέλει ποιος θα το ελέγξει αυτό; Η Περιφέρεια με τους 1-2 υπαλλήλους της;
7. Ακριβώς στην τοποθεσία που θέλουν να κάνουν την απόθεση υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και ο Δήμος Χαλκηδόνας. Στην εισήγηση προς την Περιφέρεια αναφέρεται επί λέξει : «Ο Φορέας διαχείρησης του έργου (ΤOSOH Hellas) οφείλει να έχει : – Πρόγραμμα αποκατάστασης των υπόγειων υδάτων σε περίπτωση αστοχίας του υλικού. – Πρόγραμμα εναλλακτικών επανορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αστοχίας της στεγάνωσης». Τι μας λένε δηλαδή σε απλά ελληνικά ; Ότι δεν μπορεί από κανέναν να αποκλειστεί η περίπτωση να διαφύγει το απόβλητο στα υπόγεια νερά και να τα μολύνει. Και ποιος θα μπορέσει τότε και με ποιο τρόπο τότε να καθαρίσει τα νερά μας; Μήπως θα μας φέρνει η ΤΟSOH να πίνουμε καθαρό νεράκι τότε;
8. Δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη των εδαφών της περιοχής, (τα οποία σημειωτέον είναι αμμώδη και επικίνδυνα για μια τέτοια μεγάλη απόθεση), η οποία να πιστοποιεί ότι το έδαφος είναι κατάλληλο για ένα τέτοιο έργο.
9. Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας, τα φορτηγά με τα απόβλητα θα διέρχονται δίπλα από τη Γέφυρα και μέσα από το Πρόχωμα για να κατευθύνονται στο χώρο απόθεσης. Μα είναι δυνατόν επί 20 χρόνια, τα γεμάτα με απόβλητα φορτηγά, να περνούν έξω από τις αυλές μας και τα σπίτια μας;
10. Η προτεινόμενη περιοχή της απόθεσης είναι αγροτική, γεμάτη από βιολογικές και δυναμικές καλλιέργειες. Όταν τα φορτηγά της εταιρείας για περίοδο 20 ετών θα μεταφέρουν το απόβλητο μέσα από αγροτικούς δρόμους και θα το αποθέτουν δίπλα στα χωράφια, όπου σημειωτέον θα παραμένει άταφο για τρεις μέρες τουλάχιστον, ποιος μας εγγυάται ότι τα αγροτικά μας προϊόντα δεν θα μολυνθούν από το απόβλητο και τα συστατικά του; Και τι θα γίνεται όταν ο αέρας θα παρασέρνει το υλικό και θα το φέρνει στα σπίτια μας και στα πνευμόνια των παιδιών μας;
Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκτέλεση αυτού του έργου. Σε αυτή την αντίθεση μας συμβάλλουν και τα εξής :
1. Παλιότερα η ίδια εταιρεία απέθεσε συστηματικά και με παράνομο τρόπο στην περιοχή σημαντικές ποσότητες αποβλήτων, εν αγνοία των κατοίκων.
2. Σήμερα προσπαθεί και πάλι να κάνει το ίδιο με νόμιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα τρυκ : ότι έρχεται δήθεν να κάνει στην περιοχή «αποκατάσταση τοπίου», στα χωράφια που έχουν διαβρωθεί από τις παλιότερες παράνομες αμμοληψίες. Ευχαριστούμε την εταιρεία για το όψιμο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον της για την περιοχή μας, αλλά την πληροφορούμε ότι μέχρι και τα μικρά παιδιά έχουν καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις της. Εξάλλου υπάρχει ήδη απόφαση από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο που προβλέπει τον τρόπο αποκατάστασης αυτών των τάφρων.

Κατόπιν όλων αυτών ο Δήμος Χαλκηδόνας κινητοποιήθηκε και έχει αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία να αντιμετωπίσουν νομικά την όλη κατάσταση. Εξαιτίας όμως της μεγάλης σημασίας που έχει το θέμα για όλους εμάς τους κατοίκους, δημιουργήθηκε μια ομάδα Ενεργών Πολιτών του Δήμου Χαλκηδόνας, για να συνδράμουν αγωνιστικά στην αποτροπή του έργου της απόθεσης των αποβλήτων. Η Ομάδα αυτή διευρύνεται συνεχώς από κατοίκους όλων των δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου. Σε συνέλευση της Τρίτης 27/3/2012 αποφασίστηκαν για αρχή τα εξής :
1. Να μοιραστεί αυτή η ενημερωτική επιστολή στους κατοίκους του Δήμου.
2. Να αναρτηθούν πανό διαμαρτυρίας ενάντια στην απόθεση των αποβλήτων, τα οποία να τοποθετηθούν σε επίκαιρες θέσεις.
3. Να γίνει την Παρασκευή 6/4/2012 και ώρα 12.00 μ.μ. , ωριαίο κλείσιμο της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης –Έδεσσας στο ύψος των φαναριών στη Γέφυρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Περιφέρειας.
4. Να ζητηθεί η συμπαράσταση όλων των φορέων του Δήμου.
5. Να ζητηθεί από τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων μας, να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην προοπτική της απόθεσης των αποβλήτων της TOSOH Hellas.

Κλείνοντας, οι Ενεργοί Πολίτες του Δήμου Χαλκηδόνας δηλώνουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε εναντίον της λειτουργίας των βιομηχανιών, στις οποίες μάλιστα εργάζονται και πολλοί συμπολίτες μας. Όμως απαιτούμε η λειτουργία τους και οι επιλογές τους να μην βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Δεν φταίμε εμείς για το σημερινό αδιέξοδο αλλά η ανικανότητα των κρατικών φορέων, να ορίσουν ένα συγκεκριμένο τόπο απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων σε μια περιοχή όπου δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι για τους κατοίκους αλλά και για το περιβάλλον.
Δηλώνουμε έτοιμοι, αγωνιστικοί και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον τόπο μας, τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, έως τέλους.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα