Είναι χτισμένο σε ύψωμα αμφιθεατρικά προς τον Τορωναίο κόλπο και περιβάλλεται από πευκόδασος με ήπιες κλίσεις που μπορεί κανείς να το περπατήσει ή να το διασχίσει με το ποδήλατο βουνού.
Στο σημερινό Παλιούρι εικάζεται ότι υπήρχε αρχαία πόλη με το όνομα Θέραμβος, κάτι που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, ενώ η πόλη αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η πόλη στρατολογήθηκε βίαια από τον Ξέρξη και πιθανολογείται ότι για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν αναφορές από μεταγενέστερους συγγραφείς.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά που αποτελούσαν το βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά και οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο ιερέας Νικόλαος Τριανταφύλλου.
Η ονομασία του σημερινού χωριού οφείλεται στα παλιούρια, που είναι αγκαθωτοί θάμνοι που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την περίφραξη των σπιτιών.
Αποτελεί έδρα του Δήμου Παλλήνης και διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, που δέχεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
H απόσταση από τη θάλασσα είναι περίπου 5 λεπτά με αυτοκίνητο στις ωραιότερες παράλιες της Χαλκιδικής. Η θαλάσσια περιοχή του Παλιουρίου προσφέρεται για καταδύσεις , ψάρεμα και θαλάσσια σπορ. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θαλάσσιες εκδρομές προς τις υπόλοιπες παράλιες της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους.
Απέχει οδικώς από την Θεσσαλονίκη 120 χιλιόμετρα και από το αεροδρόμιο Μακεδονία 100 χιλιόμετρα.
Όταν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε μέλι και ελαιόλαδο, προϊόντα για τα οποία φημίζεται το Παλιούρι.