Σχεδόν στο μισό έχει ψαλιδιστεί ο τζίρος εστίασης και διασκέδασης στην Βόρεια Ελλάδα. Σοκαριστικά είναι τα νούμερα για τα λουκέτα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 800 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα από το 2009 ως τον Φεβρουάριο του 2012, ο τζίρος του κλάδου έχει μειωθεί σε ποσοστό 40% κι αυτό -πρέπει να επισημανθεί- όχι σε σχέση με τις «χρυσές» εποχές του, αλλά με το ήδη δύσκολο 2009.
Μάλιστα, για πρώτη φορά, πτώση τζίρου σημειώνεται και στη διανομή φαγητού κατ’ οίκον («delivery»), όχι βέβαια όσο στα εστιατόρια, όπου η μείωση κύκλου εργασιών αγγίζει και το 45%.
Τις Παρασκευές, όπου καταγραφόταν η μεγαλύτερη κίνηση, η καθίζηση του τζίρου φτάνει το 50% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Στα μπαρ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση μπίρας ή χύμα κρασιού, αντί άλλων ποτών, όπως το ουίσκι, γιατί αποτελούν πολύ πιο φθηνή λύση.
Το ίδιο περίπου διάστημα «έβαλε λουκέτο» το 15% των επιχειρήσεων του κλάδου στην ίδια περιοχή, δείχνουν τα στοιχεία. Ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το 30% των επιχειρήσεων έχει κλείσει κι άλλο 30% είναι έτοιμο για λουκέτο.
Αξίζει να σημειωθεί, οτι για τη μείωση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση. Κι αυτό αποδεικνύεται αν αναλογιστεί κανείς οτι οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν αμέσως το πρόγραμμα «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 ευρώ», που εγκαινιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, μια διοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Την ώρα που η κρίση έχει επιφέρει απίστευτο πλήγμα σε εστιατόρια και καταστήματα εστίασης, Δήμος Θεσσαλονίκης και καταστηματάρχες προχώρησα σε κίνηση ματ και γέμισαν τα καταστήματα της πόλης με κόσμο που θέλει να βγει για φαγητό αλλά δε θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα.
Κι ενώ το πρόγραμμα ολοκληρωνόταν στο τέλος Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απεύθηνε νέο κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση, καθ’ όλη την διάρκεια του 2012.