Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για τις μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη οι φραγμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα, αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού “Αίαντας” που διαθέτει η αστυνομία.
Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, που μετατρέπουν σε φρούριο όχι μόνο το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, λαμβάνουν οι επιτελείς της αστυνομίας για τα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για τις μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη οι τεχνικοί φραγμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα, αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού “Αίαντας” που διαθέτει η αστυνομία.
Οι αποφάσεις για την τελική φάση του σχεδιασμού των αστυνομικών μέτρων λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον αρχηγό Λευτέρη Οικονόμου και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου, όπως και όλων των επικεφαλής των διευθύνσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. “Είναι τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ σε εγκαίνια της ΔΕΘ”, επιβεβαίωναν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι παραδέχονταν πως δεν έχουν συγκεκριμένη πληροφόρηση για πρόκληση εκτεταμένων επεισοδίων αλλά θεωρούσαν ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αυξημένα λόγω της οργής των πολιτών από τα οικονομικά μέτρα.
Τα πρωτοφανή σε μέγεθος αστυνομικά μέτρα προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στον χώρο των συνδικάτων αλλά και στο κίνημα των Αγανακτισμένων, μέλη των οποίων μιλούν για “κινήσεις εντυπωσιασμού” της κυβέρνησης και της αστυνομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και να αποτραπεί στους πολίτες η κάθοδος στις μεγάλες διαδηλώσεις της ΔΕΘ.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού, που άφησε να διαρρεύσει η ΕΛΑΣ, στα μέτρα θα συμμετέχει μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη από την περσινή, όταν είχαν κινητοποιηθεί περίπου 4.000 αστυνομικοί απ’ όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως τελικά να συμβεί οτιδήποτε, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί από τις διωκτικές αρχές για επεισόδια. Και φέτος, εκτός των διμοιριών ΜΑΤ απ’ όλη την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη θα φτάσουν δυνάμεις δικυκλιστών Δέλτα και ΔΙΑΣ από την Αθήνα.
Στην είσοδο του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου και στην πλατεία μπροστά από τη νότια πύλη της ΔΕΘ αναμένεται να τοποθετηθούν τα κιγκλιδώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα και τα οποία προμηθεύτηκε η ΕΛΑΣ από τη Γαλλία. Σχετικά με το όχημα ρίψης νερού, αστυνομικοί έλεγαν πως θα βρίσκεται σε επιφυλακή, θεωρώντας όμως “ακραίο” να χρησιμοποιηθεί, καθώς σε επιφυλακή ήταν και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της ημέρας που ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο. Πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος δεν θα ακολουθηθεί μόνο το καθιερωμένο σχέδιο αποκλεισμού στην πλευρά της πλατείας ΧΑΝΘ, όπου παραδοσιακά καταλήγουν οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική. Φραγμοί αναμένεται να στηθούν και περιμετρικά της ΔΕΘ, μέχρι και στην περιοχή του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα κατά τη διέλευση του πρωθυπουργού.
Πάντως τα τελικά σχέδια αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Γιάννη Ραχωβίτσα, ενώ τον συντονισμό των μέτρων την ημέρα των εγκαινίων θα έχει ο ίδιος ο αρχηγός Λευτέρης Οικονόμου. Άλλωστε και στη σύσκεψη του αρχηγείου δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την ημέρα των εγκαινίων, κάτι που θα οδηγήσει στον επανασχεδιασμό των μέτρων.
Του Κώστα Καντούρη
makthes