Οι πρωτοβουλίες στο ενεργειακό πεδίο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχόλησαν τις εργασίες του 2ου πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, που πραγματοποιείται στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης» στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Το πάνελ είχε ως θέμα “Περιβάλλον και Ενέργεια: Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον”.
O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση χάραξε και υλοποιεί μία πολύ φιλόδοξη στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι ένα μέσο νοικοκυριό μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα βιώσει σχεδόν καμία αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβε συνολικά μέτρα για τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι έχουν κατανεμηθεί 450 εκατ. ευρώ για δύο προγράμματα για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Ο Υπουργός ανέφερε επιπλέον ότι χρειάζεται να κατασκευαστούν πολύ περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ απαιτούνται και επενδύσεις σε δίκτυα και στην αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την πλευρά του ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογράμμισε ότι την περίοδο 2015-2019 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για χειραγώγηση στις τιμές του ρεύματος, που την επικαλείται και η βιομηχανία, για αισχροκέρδεια και για αγορά ενέργειας χωρίς εποπτεία και παρακολούθηση. “Δεν υπάρχει θεσμική οργάνωση της αγοράς ενέργειας” είπε και πρόσθεσε ότι η επιλογή να παραχωρήσουμε, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, τα δίκτυα της ενέργειας στην Ελλάδα είναι εγκληματική. Για το θέμα αυτό συμπλήρωσε ότι ένα βασικό πρόβλημα στην αγορά είναι πως σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης δεν πουλάς τα δίκτυα.
Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ, σημείωσε πως η ΡΑΕ θέλει οι καταναλωτές να προστατεύονται και στο πλαίσιο αυτό επιβάλλει καθαρούς όρους και διαφάνεια στην αγορά. Για τις διεθνείς τιμές στην ενέργεια είπε ότι δυστυχώς αυτή την στιγμή είναι υψηλές και φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Για την προστασία των καταναλωτών η ΡΑΕ, κατά τον ίδιο, ενεργοποίησε πλατφόρμα για να μπορούν εκεί να καταθέτουν τα παράπονα τους για τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Διονύσης Μπατιστάτος, Γενικός Διευθυντής επί Εμπορικών Θεμάτων της Kosmocar, τόνισε ότι οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν πιο φθηνή την μετακίνηση τους και για αυτό πλέον αγοράζουν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτός από το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση, δεν χρειάζονται λιπαντικά και άλλα αναλώσιμα με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, είπε ότι
200 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βρίσκονται σε κυκλοφορία παγκοσμίως μέχρι το έτος 2030.
Ο κ. Μιχαήλ Γεράνης, Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι ο φορέας του εδώ και μία πενταετία προγραμματίζει και σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και σημείωσε ότι όραμα του ΦΟΔΣΑ είναι στη Βόρεια Ελλάδα να πραγματοποιείται ενεργειακή εκμετάλλευση όλων των παραγόμενων αποβλήτων.
Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι η άνοδος στο κόστος ενέργειας είναι η κορυφή των ανατιμήσεων, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές και σε πολλές πρώτες ύλες. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν κίνητρα για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της βιοτεχνίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμμα κατάρτισης των εργαζόμενων στις “πράσινες” δεξιότητες και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.